OHRABRUJUĆE VESTI: Fajzer utvrdio da li je njihova vakcina efikasna protiv britanskog soja korona virusa

Novosti online

08. 01. 2021. u 09:58

ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Фајзер утврдио да ли је њихова вакцина ефикасна против британског соја корона вируса

Foto: EPA

MUTACIJE novog korona virusa pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici izazvale su globalnu zabrinutost zbog efikasnosti novih vakcina.

Oba soja dele zajedničku mutaciju nazvanu N501Y koja predstavlja malu promenu na šiljastom proteinu virusa SARS-CoV-2. Zbog te promene se veruje i da se virus efikasnije "kači" na ljudske ćelije, odnosno brže širi u populaciji.

Vakcine koje se trenutno nalaze na tržištu i koje će se tek naći u opticaju zapravo govore telu kako da prepozna ovaj šiljasti protein i kako da se bore protiv njega.

Stoga je tim naučnika iz kompanije Fajzer udružio snage sa kolegama sa Univerziteta u Teksaksu kako bi sproveli laboratorijske testove i videli da li su spomenute mutacije uticale na efikasnost vakcine.

Koristili su uzorke krvi 20 osoba koje su primile Fajzerovu vakcinu, a antitela iz vakcine uspešno su se izborila s mutiranim virusom u tim uzorcima, pokazala je studija objavljena u četvrtak uveče.

Reč je o preliminarnoj studiji koja još uvek nije prošla naučne recenzije.

- Bilo je vrlo umirujuće otkriti da barem jedna mutacija zbog koje su ljudi najviše zabrinuti, čini se, ne predstavlja nikakav problem - naglasio je dr Filip Dormicer, šef naučnog odeljenja u Fajzeru.

Dormicer je pritom mislio na britanski soj, dok će južnoafrički biti testiran narednih dana.

Južnoafrička mutacija korona virusa, osim ranije navedene zajedničke mutacije sa britanskim sojem, ima i dodatnu mutaciju nazvanu E484K.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)