SOLEJMANI JE BIO PIONIR BORBE PROTIV DŽIHADISTA: Ruski general o američkim pretnjama i strahovima uoči godišnjice atentata

Novosti online/Đ. M.

02. 01. 2021. u 12:57

RUSKI general-pukovnik u penziji i potpredsednik Akademije za geopolitička pitanja Leonid Ivašov rekao je danas za iransku agenciju IRNA da je pobeda nad Islamskom državom izvojevana zahvaljujući naporima generala Kasema Solejmanija.

СОЛЕЈМАНИ ЈЕ БИО ПИОНИР БОРБЕ ПРОТИВ ЏИХАДИСТА: Руски генерал о америчким претњама и страховима уочи годишњице атентата

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

- On je svojim vojnim genijem uspeo da ujedini civilne i vojne snage iz Iraka i Sirije protiv Islamske države - rekao je Ivašov.

Ivašov je dodao da je general Solejmani bio pionir u borbi protiv međunarodnog terorizma, i istakao je da ga nikakav rizik nije odvratio od puta koji je izabrao.

- Atentat koji je izvršen po Trampovom nalogu najbolje dokazuje kako su "šuplje" tvrdnje američke vlade koja se navodno bori protiv međunarodnog terorizma - izjavio je Ivašov.

Ivašov smatra da su Sjedinjene države i neke zemlje sa Bliskog istoka imale ključnu ulogu u formiranju Islamske države, i da ova grupa bez takve podrške nije mogla da operiše u Iraku i Siriji.

Leonid Ivašov/Foto: Printscreen

General Kasem Solejmani je ubijen 3. januara 2020. godine u vazdušnom napadu američkih snaga na bagdadskom aerodromu.

Sa njim je nastradao i vođa iračkih Jedinica za mobilizaciju naroda Abu Mahdi al-Mohandis. 

Uoči godišnjice ubistva generala Solejmanija rastu tenzije na Bliskom istoku, dok Pentagon strahuje od sve češćih napada iračkih šiitskih grupacija na sve "tanje" položaje američke vojske u Iraku i Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)