JOŠ JEDAN POTEZ ZELENSKOG PROTIV MOSKVE: Zabranjuje plovidbu ukrajinskim rekama pod ruskom zastavom

Novosti online

30. 12. 2020. u 20:25

ЈОШ ЈЕДАН ПОТЕЗ ЗЕЛЕНСКОГ ПРОТИВ МОСКВЕ: Забрањује пловидбу украјинским рекама под руском заставом

Foto: EPA

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se brodovima pod ruskom zastavom zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje, saopštila je pres-služba kabineta šefa države.

- Zelenski je potpisao Zakon o unutrašnjim vodnom saobraćaju... Zakonom se uređuju odnosi u oblasti plovidbe na unutrašnjim plovnim putevima Ukrajine. Konkretno, utvrđuju se uslovi za rad unutrašnjeg vodnog saobraćaja, korišćenje unutrašnjih plovnih puteva i njihovih priobalnih traka za plovidbu. Reguliše se pitanje imovine potonule na unutrašnjim plovnim putevima, odgovornost brodovlasnika za narušavanje zakona o unutrašnjem vodnom saobraćaju i slično. Zakon takođe sprovodi osnovne zahteve direktiva i propisa EU prema Sporazumu o pridruživanju sa EU - navodi se u saopštenju.

Pres služba dodaje da će realizacija normi ovog zakona doprineti razvoju priobalne infrastrukture ukrajinskih reka, poboljšanju stanja rečne ekonomije, razvoju na konkurentnim osnovama tržišta usluga u oblasti unutrašnjeg vodnog saobraćaja i privlačenju investicija.

Vrhovna rada podržala je ovaj zakon 3. decembra. Prema tekstu zakona, zabranjen je ulazak na unutrašnje plovne puteve Ukrajine „brodovima koji plove pod zastavom države-agresora (Rusije); brodovima koji pripadaju državljanima države-agresora, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su primenjene specijalne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije) u skladu sa sa ukrajinskim Zakonom o sankcijama. Unutrašnji rečni plovni putevi Ukrajine uključuju najveće reke Dunav, Dnjepar i Dnjestar.

Ukrajinski parlament je u januaru 2015. godine usvojio izjavu kojom se Ruska Federacija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

MiR

30.12.2020. 20:37

Ovaj je potpuno odlepio! U norveske luke ulaze brodovi sa ruskim zastavama, a on na medjunarodnom Dunavu to ne dozvoljava. Hazarcina placenicka!