SKORO 1.000 PREMINULIH ZA JEDAN DAN: Korona i dalje divlja u Francuskoj, policijski čas od 18 sati

G.Čvorović

29. 12. 2020. u 22:14

BROJ obolelih u francuskim bolnicama odavno više ne opada, došlo je do stagnacije, pa je ministar zdravlja Olivije Veran u utorak najavio da će u najugroženijim regionima biti sprovedene dodatne mere.

СКОРО 1.000 ПРЕМИНУЛИХ ЗА ЈЕДАН ДАН: Корона и даље дивља у Француској, полицијски час од 18 сати

Tanjug

Trenutno u Francuskoj važi policijski čas od 20 sati do 6 sati ujutro. Veran je poručio da će početak policijskog časa tamo gde je situacija teža biti pomeren na 18 sati. Policijski čas će, inače, da važi i tokom novogodišnje noći. Restorani, kafei, bioskopi, pozorišta i muzeji i dalje ostaju potpuno zatvoreni.

Za to vreme, u zemlji je vakcinisano svega stotinak osoba, za razliku od hiljada cepljenih u okolnim državama, pre svega u Nemačkoj, pa se zato čuju glasne kritike za spori početak kampanje. Ministar Veran je obećao da će se sve ubrzati u sledeće dve nedelje. Cilj je da se do kraja februara vakciniše milion najstarijih, a do početka leta 15 miliona najugroženijih žitelja Francuske koja broji 67 miliona stanovnika.

Istovremeno, vlasti su suočene s izuzetno velikim sepkticizmom građana prema vakcini, koji je najveći u celoj EU: vakcinu pristaje da primi svega 40 odsto ljudi.

Neki za to kritikuju vlast koja je previše "stidljiva" u ubeđivanju. Na TV-u ima spotova u vezi s nošenjem maski i poštovanjem distance, ali ne i oko vakcinisanja. Uz to, državni vrh nije ličnim primerom, kao u mnogobrojnim drugim zemljama, pokazao da treba da se vakciniše. Neuobičajen odgovor francuskih zvaničnika je da ne žele da građani navodno pomisle kako oni "idu preko reda". Na taj način, međutim, ne šalju pozitivnu poruku da je vakcina bezbedna i da je treba primiti.

U zemlji je u utorak broj preminulih povećan za blizu hiljadu. Za jedan dan preminula su 384 bolesnika, kao i 585 žitelja staračkih domova od petka do utorka. Novozaraženih ima 11.396, od čega 5.148 u domovima za stare u navedenom periodu, a preostali među ostatkom populacije, samo u utorak.

U bolnicama se broj pacijenata povećao za 98 na 24.776, dok je na reanimaciji smanjen, za 28, na 2.675.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju