TURSKA NE ODUSTAJE OD SISTEMA S-400: "Američke sankcije su pogrešna odluka"

Novosti onlajn

17. 12. 2020. u 14:03

ТУРСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СИСТЕМА С-400: Америчке санкције су погрешна одлука

Foto: EPA

TURSKA nema nameru da se povuče po pitanju kupovine ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, bez obzira na sankcije koje su joj uvele SAD, saopštio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu u intervjuu televiziji 24TV.

- Nastavljamo da preduzimamo korake kako bi naša vojna industrija postala nezavisnija. Nećemo odustati od S-400. Sankcije su pogrešna odluka. Mi ćemo preduzeti (recipročne) mere - naglasio je Čavušoglu.

I sekretar vojne industrije Turske Ismail Demir smatra da američke sankcije neće uticati na sporazum Turske i Rusije oko isporuka S-400.

- Sankcije ne utiču ni na šta, osim na ljude i resore kojima su one uvedene. One ne utiču ni na sporazume koji su ranije potpisani. Ne mislimo da će sankcije naneti bilo kakvu štetu ili da će nas oslabiti – naša vojska i snage bezbednosti nisu u tom stanju da se na njih može uticati - rekao je Demir u intervjuu televiziji „A Haber“.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj „zbog veza sa Rusijom“.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)