BRITANSKI GENERAL OTKRIO NAJVEĆI STRAH LONDONA: Kina je najveća pretnja, prestižu nas na svakom polju

Novosti online

15. 12. 2020. u 15:40

KINA u ovom trenutku predstavlja najveću pretnju za Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je šef Strateške komande oružanih snaga Velike Britanije, general Patrik Sanders.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО НАЈВЕЋИ СТРАХ ЛОНДОНА: Кина је највећа претња, престижу нас на сваком пољу

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Kina je najveća strateška pretnja za našu zemlju - rekao je general u obraćanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose.

On je naglasio da zbog pandemije virusa korona Kina, kao i niz drugih država i kriminalnih grupa, želi da okrene situaciju u svoju korist. General je dodao da su ove snage usmerile pažnju na proizvodnju i raspodelu vakcina, za zdravstveni sistem i vladine službe.

Prema rečima Sandersa, Nacionalni centar za sajber-bezbednost Velike Britanije mesečno otkriva oko 60 ozbiljnih incidenata u sajber prostoru – više nego ikad pre. S tim što su u poslednjih devet meseci 200 imali veze sa virusom korona.

Prema njegovim ocenama, dok je London bio zauzet borbom protiv ekstremizma na Bliskom istoku, Kina je prestigla Veliku Britaniju u tehnološkom planu. Sanders je pomenuo kinesko interesovanje za 5G, militarizaciju kosmosa, supersonično oružje i okarakterisao ove tendencije kao „promenu paradigme u stavu (Kine) prema borbenim dejstvima“.

- Žalim da imamo konstruktivne odnose sa Kinom, ali neke njene aktivnosti izazivaju našu zabrinutost - zaključio je Sanders.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Gio

15.12.2020. 19:13

Svako ko ekonomski ili vojno pridje njima odmah im je neprijatelj i to bukvalno kao da je vec počela ta zemlja da ih napada. Ona se razvija kao i britanci i ameri što su pa ih niko nije gledao kao neprijatelje jer im ekonomija jača. A kina jača i naravno da se interesuje za te stvari i da jača vojno jer ste ih vec napali sankcijama, pa u južno kineskom moru itd. Nadraže mi je što ništa neće moći da urade a naročito jedna mala licemerna britanija koja izlazi iz EU..

buki

16.12.2020. 00:07

Kina ih je pretekla "dok je London bio zauzet borbom protiv ekstrenizma na Bliskom Istoku" - dok su podržavali glavoseče u borbi protiv legalno izabranih predsednika i izazivali haos i milione izbeglica.