BRITANSKI GENERAL OTKRIO NAJVEĆI STRAH LONDONA: Kina je najveća pretnja, prestižu nas na svakom polju

Novosti online

15. 12. 2020. u 15:40

KINA u ovom trenutku predstavlja najveću pretnju za Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je šef Strateške komande oružanih snaga Velike Britanije, general Patrik Sanders.

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО НАЈВЕЋИ СТРАХ ЛОНДОНА: Кина је највећа претња, престижу нас на сваком пољу

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Kina je najveća strateška pretnja za našu zemlju - rekao je general u obraćanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose.

On je naglasio da zbog pandemije virusa korona Kina, kao i niz drugih država i kriminalnih grupa, želi da okrene situaciju u svoju korist. General je dodao da su ove snage usmerile pažnju na proizvodnju i raspodelu vakcina, za zdravstveni sistem i vladine službe.

Prema rečima Sandersa, Nacionalni centar za sajber-bezbednost Velike Britanije mesečno otkriva oko 60 ozbiljnih incidenata u sajber prostoru – više nego ikad pre. S tim što su u poslednjih devet meseci 200 imali veze sa virusom korona.

Prema njegovim ocenama, dok je London bio zauzet borbom protiv ekstremizma na Bliskom istoku, Kina je prestigla Veliku Britaniju u tehnološkom planu. Sanders je pomenuo kinesko interesovanje za 5G, militarizaciju kosmosa, supersonično oružje i okarakterisao ove tendencije kao „promenu paradigme u stavu (Kine) prema borbenim dejstvima“.

- Žalim da imamo konstruktivne odnose sa Kinom, ali neke njene aktivnosti izazivaju našu zabrinutost - zaključio je Sanders.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)