MOSKVA UPOZORILA VAŠINGTON: Gajite opasne iluzije - nema pobednika u nuklearnom ratu!

Novosti onlajn

09. 12. 2020. u 15:38

MOSKVA smatra da je važno potvrditi nedopustivost nuklearnog rata, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija da nijedan američki lider neće potpisati sa Rusijom izjavu o tome da je rat nedopustiv.

МОСКВА УПОЗОРИЛА ВАШИНГТОН: Гајите опасне илузије - нема победника у нуклеарном рату!

Foto: Printscreen

- Prema našem mišljenju, upravo bi sada bilo krajnje važno i ispravno sa svakog gledišta potvrditi da je nuklearni rat nedopustiv i da je nemoguće pobediti u njemu. Već nekoliko godina predlažemo Amerikancima da to učine. Odgovarajuće predloge podneli smo na razmatranje celoj nuklearnoj 'petorki' - rekao je on novinarima.

Kako je rekao, „nažalost, zbog opstrukcionističkog stava SAD, a zapravo pozicije koja pretpostavlja mogućnost pobede u nuklearnom sukobu, ovo se ne može postići“.

Rjabkov je istakao da SAD teže bezuslovnoj vojnoj nadmoći, gajeći iluzije o mogućnosti pobede u nuklearnom ratu.

Prema njegovim rečima, to je pokazatelj činjenice koliko vrede mišljenja današnjeg Vašingtona o posvećenosti zadatku jačanja međunarodnog mira i pronalaženju određenih -

- Amerika zapravo teži ka bezuslovnoj vojnog nadmoći, pri čemu se ta želja podgreva najopasnijim iluzijama u pogledu mogućnosti pobede u nuklearnom konfliktu - istakao je diplomata.

S tim u vezi, Rjabkov je naglasio da Rusija upozorava i SAD i celokupnu međunarodnu zajednicu na pogubne posledice takvog pristupa, ukoliko Amerikanci nastave da ga odražavaju u praktičnom radu.

- Nismo bili iznenađeni prirodom njegovih izjava, mada se od tona, naravno, gnušamo. Ne priliči iznošenje takvih optužbi predstavniku te zemlje, koja je serijski kršilac sporazuma u ​​oblasti kontrole naoružanja i drugih dogovora različitih vrsta, ni predstavniku administracije, koja svojim rukama ruši arhitekturu u ovoj oblasti - rekao je on, naglasivši da Moskva kategorički odbacuje takav pristup.

Ranije je Bilingsli izjavio da SAD ne moraju da potvrde stav o nedopustivosti nuklearnog rata, koji je sadržan u zajedničkoj američko-sovjetskoj izjavi iz 1985. godine.

- Nijedan budući američki predsednik ne bi trebalo da potpisuje takve gluposti, a ako to i učini, trebalo bi da bude strogo kažnjen - rekao je ranije govoreći u Nacionalnom institutu za javnu politiku i dodao da Rusiji ne treba verovati kada je reč o kontroli naoružanja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku