"ZAMAGLJENI" PODIGLI BURU: Garantovana "sloboda medija" ponovo na ispitu

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

21. 11. 2020. u 07:40

DOK se u francuskoj skupštini razmatraju izmene zakona, koje predviđaju zabranu snimanja policajaca tokom manifestacija, reaguju javnost i mediji.

ЗАМАГЉЕНИ  ПОДИГЛИ БУРУ: Гарантована слобода медија поново на испиту

Foto AP

Problem je izazvao član predloga zakona koji predviđa kaznu od 45.000 evra i godinu dana zatvora za svako emitovanje slike koja omogućuje identifikovanje pripadnika snaga reda, s ciljem da se naudi njegovom fizičkom ili psihičkom integritetu.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramen, podgrejao je strasti kada je najavio da će ubuduće lica policajaca na snimcima morati da budu "zamagljena". To je urađeno da bi se stalo na put pretnjama, koje nemaju veze s medijima, preko interneta, gde se postavljaju fotografije policajaca i njihovih porodica, uz lične podatke. Novinari, međutim, smatraju da ih nove mere sprečavaju u normalnom obavljanju posla. Istovremeno, bilo je i dosta amatera koji su postavljali snimke na kojima se vidi policijsko nasilje, na osnovu čega je ovo prekoračenje upotrebe sile osudio čak i Savet Evrope.

Ministar je poručio i da novinari treba da se akredituju kod vlasti da bi pratili ulične proteste i sve ono što se nepredviđeno posle njih zbiva. Više medijskih udruženja ocenilo je da bi ovo akreditovanje za praćenje javnih manifestacija bilo napad na slobodu medija.

ZAVOĐENjE REDA

PROTIVNICI novog zakona ističu da je sasvim prirodno da se štiti integritet policajaca, ali i svih drugih ljudi, čiji se identiteti otkrivaju preko društvenih mreža da bi služili kao eventualne mete napada. To je, uostalom, bio i slučaj s nedavno mučki ubijenim profesorom Samijelom Patijem.

S tim u vezi već se najavljuju nove mere, ali kroz jedan drugi zakon, o separatizmu, koji se sprema za decembar, kojim se namerava i zavođenje reda na društvenim mrežama.

Baš početkom ove nedelje, tokom manifestacija nekoliko stotina nezadovoljnih građana ispred francuske skupštine povodom ovog zakona o "globalnoj bezbednosti", izveštači su se žalili da im je delom bilo onemogućeno da rade. Jedan je prijavio da mu je bilo prećeno da će biti uhapšen ukoliko se ne udalji u trenutku dok je snimao "razbijanje" mase na Bulevaru Sen Žermen. Drugi je priveden dok je snimao sukob manifestanata s policijom.

Ministar je baš to naveo kao primere kada se prethodno treba obratiti policijskoj prefekturi za dozvolu za rad, a ova "sugestija" je izazvala protest mnogobrojnih novinarskih kuća i udruženja koje ovo smatraju napadom na slobodu izveštavanja s javnih skupova. Ministar je kasnije pokušao da smiri strasti izjavom da akreditovanje - nije obavezno.

Da bi spustile tenzije, predsednička i premijerska palata najavile su popuštanje, uz nameru da se dopiše obaveza garantovanja "slobode štampe". Novinare, međutim, to ne zadovoljava, jer je ta sloboda ionako zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom ljudskih prava. Zato su za danas najavili novo protestno okupljanje. Ove intervencije viših instanci ocenjuju se i kao "puštanje niz vodu" ministra unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)