TURCI ŠALJU VOJSKU U AZERBEJDŽAN: Hoće li Erdogan ispoštovati dogovor sa Putinom?

Tanjug

17. 11. 2020. u 21:44

TURSKI parlament odobrio je slanje mirovnih trupa u Azerbejdžan koje će nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha, preneo je AP.

ТУРЦИ ШАЉУ ВОЈСКУ У АЗЕРБЕЈЏАН: Хоће ли Ердоган испоштовати договор са Путином?

Foto: EPA

Poslanici u Turskoj izglasali su jednogodišnji mandat koji će vladi omogućiti da pošalje mirovne trupe u Azerbejdžan, gde će nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha iz zajedničkog rusko-turskog centra.

Vlada će odrediti koliko će trupa biti poslato, a taj broj još uvek nije poznat.

Mandatom koji je izglasala Skupština produženo je vojno angažovanje Turske od Bliskog istoka do Afrike.

Ministri odbrane Rusije i Turske potpisali su prošle nedelje memorandum o formiranju zajedničkog centra za nadzor u Azerbejdžanu, a tehnički detalji misije se još razrađuju.

Ruski zvaničnici su rekli da će učešće Ankare biti ograničeno na rad u centru za nadzor na teritoriji Azerbejdžana i da turske mirovne trupe neće ići u Nagorno-Karabah.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da će centar nadgledanje sprovoditi na daljinu, upotrebom dronova i drugih tehničkih sredstava.

Rusija će poslati 2.000 mirovnih trupa koje će tokom pet godina nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha.

Sporazumom o prekidu vatre okončane su šestonedeljne zestoke borbe između Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna