KOMŠIJE SE POMAŽU: Francuski pacijenti ponovo u bolnicama u Nemačkoj

Tanjug

12. 11. 2020. u 16:26

NA vrhuncu prvog pandemijskog talasa u nemačkim bolnicama lečeno je više od 130 korona-pacijenata iz Francuske, a sada pacijenti iz susedne zemlje ponovno dolaze u Nemačku.

КОМШИЈЕ СЕ ПОМАЖУ: Француски пацијенти поново у болницама у Немачкој

Foto Ap

Međutim, kako navodi Dojče vele, razlozi su ovoga puta drugačiji.

Gotovo dve nedelje nakon početka novog lokdauna u Francuskoj, smirivanje epidemiološke situacije još nije na vidiku.

U severnoj i centralnoj Francuskoj bolnički kapaciteti na odeljenjima intenzivne nege su popunjeni, a kapaciteti u regionu Overnja popunjeni su 120 odsto, zbog čega se pacijenti već premeštaju u druge delove zemlje.

Ipak, u istočnim delovima Francuske očekuju da će pritisak na zdravstveni sistem u sledećim danima da poraste, a kako bi se rasteretile lokalne klinike, planira se premeštanje korona-pacijenata u susednu Nemačku.

Prvi pacijenti iz Meca već su prebačeni u bolnice u nemačkoj pokrajini Zarland.

- Aktuelna situacija u istočnoj Francuskoj ne može se porediti s onom od proletos. Ovdašnje bolnice nisu na ivici na ivici kapaciteta. Premeštanje pacijenata je čisto preventivna mera kako bi se ublažio pritisak zbog moguće navale pacijenata narednih dana- kaže Kristof Arend, predsednik Nemačko-francuske parlamentarne grupe i poslanik departmana Mozel u francuskom parlamentu.

Nemačka pokrajina Zarland komšijama je ponudila osam specijalnih mesta na klinikama za korona-pacijente, od čega su četiri već ispunjena, kaže za DW premijer Zarlanda Tobijas Hans i dodaje da je u stalnom kontaktu sa bolnicama u Zarlandu Sarskoj u kojima radi i mnogo medicinskih sestara iz Francuske.

Kako se navodi, proletos francuski pacijenti nisu bili samo prebacivani u susedni Zarland, već i u udaljene Saksoniju i Donju Saksoniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)