PRVI ZNACI POPUŠTANJA EPIDEMIJE U FRANCUSKOJ: Vlasti pozivaju na oprez

G.Čvorović

09. 11. 2020. u 20:15

- PIK je i dalje ispred nas. Drugi talas još napreduje na severnoj hemisferi, u Evropi, Rusiji, SAD – poručio je u ponedeljak direktor francuske zdravstvene službe Žerom Salomon.

ПРВИ ЗНАЦИ ПОПУШТАЊА ЕПИДЕМИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Власти позивају на опрез

AP photo

Salomon je istakao da se svugde gde je uveden policijski čas pre karantina, primećuju prvi rezultati, a da aktuelne brojke oslikavaju situaciju od pre četiri do sedam dana.

- Epidemiološka situacija je veoma zabrinjavajuća, ali napori su uvek davali rezultate – istakao je.

Direktor francuske zdravstvene službe je takođe naglasio da bi sredinom sledeće nedelje trebalo da se izvrši analiza da li je nastupio pik i da li je opšti karantin dao rezultate.

Epidemiološki odjeci u bolnicama i na reanimaciji su još udaljeniji i kreću se između dve i tri nedelje u odnosu na realnost po broju zaražavanja. Generalni direktor pariskih bolnica Martin Irš je poručio da se u prestonici već primećuje slabiji pritisak na bolnice. Donedavno je u pariskom regionu u proseku primano oko 110 ljudi na reanimaciju dnevno i oko 500 pacijenata, a sada 80 i 400.  

Pjer Suara, šef službe reanimacije u blinici Amboaz Pare u Neiju kod Pariza, kaže da bi ublaženi porast prijema mogao da potraje do 21 novembra, kada se očekuje okretanje statističke krive nadole.

Žerom Salomon je poručio da je do sada 6 miliona Francuza preuzelo aplikaciju kojom se omogućuje praćenje kontakata, i građane istovremeno pozvao na pojačani oprez.

Dao je i svoje mišljenje o novoj vakciji iz "Fajzera" za koju je u ponedeljak saopšteno da je efikasna "90 odsto".

- Treba biti izuzetno oprezan u interpretaciji kliničkih istraživanja. Ovo su privremeni podaci. Kada budemo imali sve podatke o efikasnosti i bezbednosti vakcine, moći ćemo da pređemo na sledeću fazu, naručivanje vakcine – zadržao je Salomon uzdržanost koja prati predstavnike francuskih vlasti, ali ipak i dodao da se radi o "dobroj vesti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu