USKORO JOŠ JEDNA RUSKA VAKCINA? Za nedelju dana počinje treća faza testiranja cepiva naučnog centra "Vektor"

Novosti online

06. 11. 2020. u 22:13

TREĆA faza kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, počinje za nedelju dana, izjavila je direktorka ruske savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

УСКОРО ЈОШ ЈЕДНА РУСКА ВАКЦИНА? За недељу дана почиње трећа фаза тестирања цепива научног центра Вектор

Foto: Depositphotos

Ona smatra da su svi dosadašnji rezultati ispitivanja vakcine u Centru „Vektor“ bili dobri. Dobrovoljci koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima nisu imali nikakvo pogoršanje zdravlja, bol ili temperaturu.

- Dokazano je da je vakcina sigurna. Ona je areaktogena, u njoj nema stranih proteina, tako da sigurno ne izaziva nikakve reakcije - dodala je Popova.

Ona je naglasila i da se većina slučajeva infekcije kovidom 19 događa u javnom prevozu, čak 80 procenata svih slučajeva, jer nisu poštovali pravila prevencije: nošenje maski, održavanje higijene ruku i izbegavanje većih skupova. 

- Situacija sa širenjem kovida 19 je i danas prilično napeta, u velikom broju regiona je teška, broj zaraženih i dalje raste - rekla je Popova.

Podsetimo, Centar „Vektor“ je 24. jula dobio od Ministarstva zdravlja Rusije dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona. Ispitivanja su završena 30. septembra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14. oktobra objavio da je vakcina Centra „Vektor“ dobila potvrdu o registraciji. 

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)