DEMOKRATE PODBACILE U KONGRESU: Tope se šanse za promenu u Senatu, u Predstavničkom Domu smanjena razlika

V. M.

06. 11. 2020. u 07:00

NAJVEĆE iznenađenje američkih izbora, prema oceni, Trampu i republikancima nenaklonjenog Si-En-Ena, jesu rezultati glasanja za Kongres.

ДЕМОКРАТЕ ПОДБАЦИЛЕ У КОНГРЕСУ: Топе се шансе за промену у Сенату,  у Представничком Дому смањена разлика

Foto Tanjug-AP

Uprkos očekivanjima, tope se šanse demokrata da preuzmu Senat, dok je većina u Predstavničkom domu daleko "tanja" od one kojoj su se nadali. Do zaključenja ovog broja odnos u Senatu je bio izjednačen, sa po 48 mesta, ali su šanse republikanaca da osvoje preostala četiri mesta bile daleko veće.

Kada je reč o Predstavničkom domu, demokrate trenutno imaju 232 mesta naspram 197 republikanskih. Jedan kongresmen je libertarijanac, a pet mesta je upražnjeno.

Istraživanja su najavljivala da će republikanci izgubiti dvocifren broj mesta, ali to se nije dogodilo. Umesto toga, verovatnije je da će republikanci dobiti pet do deset novih kongresmena. Demokrate bi, prema procenama, mogle da u novi mandat uđu sa 232 kongresmena.

Indijanke u klupama

NOVI Kongres oboriće rekord po broju predstavnica američkih starosedelaca. Od osamnaest Indijanki koje su se kandidovale, njih tri su uspele da osvoje mesta. Reč je članicama Demokratske stranke Deb Haland (pripadnica Laguna naroda) i Šaris Dejvids (pripadnica Ho-Čank naroda) koje su odbranile svoj mesta. Njima će se pridružiti Čirokanka Ivet Herel iz Republikanske stranke.

Trenutni rezultati izbora pokazuju da u Predstavničkom domu demokrate imaju 206, a demokrate 190 predstavnika, gde je za većinu potrebno 218 osvojenih mesta.

Sa ovakvim rezultatom, republikanci i dalje ostaju u manjini, ali sa odličnom startnom pozicijom za takozvane midterm izbore 2022. godine, kada bi lako mogli da preuzmu većinu.

Takva raspodela snaga dodatno bi otežala poziciju Bajdenu i mogla bi da njegov eventualni trijumf pretvori u Pirovu pobedu. Već je izvesno će, ako pobedi, biti izabran tesnom većinom, da će imati republikanski Senat i biti suočen sa duboko podeljenom državom u kojoj će veliki broj građana osporavati njegov legitimitet. Na polovini mandata mogao bi da dođe u situaciju da, uz sve to, protiv sebe ima većinu u oba doma Kongresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima