TRAMP ILI BAJDEN: Koje države će odlučiti pobednika? (VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2020. u 13:04

ISTRAŽIVANjA javnog mnjenja u SAD pokazuju da će izborna noć biti duga i napeta. Trka za Ovalni kabinet se vodi unutar 10 procenata, a u ključnim državama, za koje američki analitičari smatraju da će odlučiti izbore, ona je još manja.

ТРАМП ИЛИ БАЈДЕН: Које државе ће одлучити победника? (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Kandidat demokrata Džozef Bajden ima podršku 52 odsto, dok Trampa podržava 42 procenta Amerikanaca na nivou cele države.

U tzv. "sving stejts", u koje se ubrajaju Arizona, Kolorado, Florida, Džordžija, Ajova, Mejn, Mičigen, Severna Karolina, Ohajo, Pensilvanija, Teksas i Viskosin, ta razlika iznosi svega 6 odsto, 51 prema 45 procenta.

U ovakvoj situaciji sa malom razlikom, koja se sa smanjila sa 10 na 6 odsto, znatno su se povećale šanse Trampa da ponovi uspeh iz 2016. godine i potuče (kao tada favorizovanu Hilari Klinton) Džozefa Bajdena, kome mediji i ankete od početka daju veće izglede za ulazak u Belu kuću.

Situacija je utoliko komplikovanija što ankete među onima koji su ranije glasali daju Bajdenu prednost od 61:35 odsto, a među onima koji će izaći na sam dan izbora Tramp vodi ubedljivo 61:32!

 

Istraživanje koje su obavili zajednički demokrate i republikanci govori da je Trampu opalo poverenje kod penzionera i među ženama, dok je “čvrsto kao stena” među belačkom radničkom klasom.

Trampu birači zameraju kako vodi državu, kako se suočio sa koronom ali mu daju zdušnu podršku kada je ekonomija u pitanju.

Oba kandidata imaju još današnji dan za kampanju, i obojica su odlučila da to urade u državama u kojima žele sigurnu pobedu a mogle bi da iskliznu na drugu stranu. Tramp – u Severnoj Karolini, Pensilvaniji i dva u Mičigenu, a Bajden u Pensilvaniji i Ohaju.

ELEKTORSKI SISTEM

Američke izbore, međutim, ne odlučuju direktni glasovi nego indirektna forma demokratije - Elektorski kolegijum koji ima 538 članova. Za pobedu potrebna je većina od 270 glasova. U svim američkim državama osim dve, pobednik u državi osvaja sve glasove elektora te države, a najnaseljenije države imaju najviše elektora.

Bajdenova prednost na nacionalnom nivou donekle potiče iz velike prednosti koje ima u dve najnaseljenije države koje će skoro sigurno osvojiti - Kaliforniji i Njujorku, dok će Tramp skoro sigurno osvojiti niz manjih republikanskih država u poljoprivrednom i ruralnom središtu zemlje.

(Izvor: Dejlimejl)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)