ZAHAROVA SE ŽESTOKO OBRUŠILA NA ORBANA: Razmena teških reči - Vi ste činili masovne zločine!

Novosti online

29. 10. 2020. u 21:56

ЗАХАРОВА СЕ ЖЕСТОКО ОБРУШИЛА НА ОРБАНА: Размена тешких речи - Ви сте чинили масовне злочине!

Foto: EPA

IZJAVE mađarskog premijera Viktora Orbana o ulozi Crvene armije tokom Drugog svetskog rata grubo izvrću istorijsku istinu, a upravo je Mađarska za vreme diktatora Mikloša Hortija bila saveznik Hitlera i „istakla se“ masovnim zločinima na okupiranim teritorijama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema rečima Zaharove, Orban je ranije tokom govora na trgu Sabadšag u Budimpešti rekao da je spomenik koji se tamo nalazi, a koji je postavljen u znak sećanja na 80.000 vojnika Crvene armije koji su poginuli prilikom oslobađanja mađarske prestonice – „spomenik sovjetske okupacije“.

- Takve izjave grubo izvrću istorijsku istinu i događaje iz Drugog svetskog rata. Podsećamo da se Hortijeva Mađarska, najbliži Hitlerov saveznik, uzevši aktivno učešće u podeli Čehoslovačke i Hitlerovoj agresiji na Jugoslaviju, 27. juna 1941. godine inicijativno pridružila napadu nacističke Nemačke na Sovjetski Savez i 'istakla se' masovnim zločinima protiv civila na okupiranim teritorijama, kao i protiv sovjetskih zarobljenika - saopštila je Zaharova.

Ona je istakla da je „Crvena armija donela evropskim narodima mir i slobodu, izbavivši ih od fašizma“.

- Danas se u pojedinim zemljama primećuje težnja da se iskrivi ta činjenica i da sakrije ključna uloga naše zemlje u pobedi nad fašizmom, da se umanji značaj istorijske odgovornosti pojedinih prestonica za zločine iz ratnog perioda, da se "opravdaju" režimi nacističkih pomagača. I dalje ćemo se odlučno suprotstavljati takvim falsifikatima - ukazala je Zaharova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)