RUSIJA RAZMATRA SVE OPCIJE: Amerika izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti online

26. 10. 2020. u 19:41

RUSIJA je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov tokom video-konferencije Međunarodnog savetodavnog saveta.

РУСИЈА РАЗМАТРА СВЕ ОПЦИЈЕ: Америка изашла из Споразума о отвореном небу

Foto: EPA

-Dalji koraci Rusije u odnosu na Sporazum o otvorenom nebu nisu određeni. Razmatramo sve opcije. Principijelno smo spremni da nastavimo posao oko sporazuma. Mnogo toga će zavisiti od rešenja organizacionih i tehničkih pitanja, vezanih za izlazak SAD iz Sporazuma- saopštio je Antonov.

Ruska strana poziva SAD i da odustanu od nepromišljenih pokušaja poslednjih dana važenja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja da istrguju prednost za sebe, dodao je ambasador.

-Pozivamo SAD da pokažu političku mudrost, potvrde svoju odgovornost za održavanje strateške stabilnosti. Treba odustati od nepromišljenih pokušaja da poslednjih dana važenja sporazuma istrguju prednost za sebe- naglasio je ambasador.

On je dodao da je u ovoj fazi rano govoriti da se Moskva i Vašington nalaze na pragu potpisivanja sporazuma: rad se nastavlja na ekspertskom nivou.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma o strateškom naoružanju za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, dodatno vreme omogućava vođenje sadržajnih pregovora. Međutim, Sjedinjene Američke Države odbile su ovu ponudu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024