AMERIČKE "BESPILOTNE" BIJU ZA TALIBANE: SAD ima tajnog saveznika u Avganistanu kome pomažu u borbi protiv ISIS-a

V. N.

24. 10. 2020. u 23:46

NAREDNIK Stiv Fraj igrao se letos u svojoj bazi u Avganistanu, po vojnoj mreži, kada je uživo naišao na video-snimke bitke u dolini Korengal. Dolinu je dobro poznavao jer je 13 godina ranije tamo ratovao sa talibanima i ostao bez 40 kolega. Pomno gledajući snimke bespilotnih letelica "Riper", video je da u borbe nisu umešane američke snage, kao ni avganistanska vlada. Umesto toga, talibani i Islamska država su razmenjivali vatru - piše "Vašington post" od četvrtka i nastavlja:

AМЕРИЧКЕ БЕСПИЛОТНЕ БИЈУ ЗА ТАЛИБАНЕ: САД има тајног савезника у Авганистану коме помажу у борби против ИСИС-а

Arhiva

Ono što Fraj nije znao, a saznao je da se američke snage za specijalne operacije pripremaju za intervenciju u borbama u provinciji Konar na istoku Avganistana - ne napadom na obe strane, već korišćenjem udara dronova i drugih letelica za pomoć talibanima.

"Ono što radimo s napadima na ISIS pomaže talibanima u napredovanju, objasnio mi je ranije ove godine član elitne protivterorističke grupe Komande specijalnih operacija sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Bagram. Vazdušna snaga im donela prednost .

Šokantna priča iz VP optužuje Trampa da "dok je pričao da udara talibane jače nego što su ikada ranije" kako bi ih prisilio na pregovore, u stvari je ratovao na njihovoj stani protiv ISIS.

Prema pisanju "Vašington posta", "talibanske jedinice na terenu spremne su da prime pomoć", i čekaju da izvrše napad na položaje Islamske države odmah kada čuju i vide eksplozije bombi i "paklene vatre". Zaključuje se da ova operacija "Konar" pruža uvid u ono što predstoji Sjedinjenim Državama u Avganistanu: Povratak na ono što je dugo bila glavna američka vojna misija - borba protiv Islamske države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)