SENAT DAO VETAR U LEĐA TRAMPU: Uoči debate predseničkih rivala u SAD sudija vrhovnog suda po meri republikanaca

I. STANOJEVIĆ

22. 10. 2020. u 22:00

UZAVRELE strasti u štabovima republikanaca i demokrata, vladale su sinoć, uoči poslednje debate šefa Bele kuće Donalda Trampa i bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, deset dana pred izbore u SAD.

СЕНАТ ДАО ВЕТАР У ЛЕЂА ТРАМПУ: Уочи дебате предсеничких ривала у САД судија врховног суда по мери републиканаца

Foto Tanjug/AP

Očekivalo se da dvojica rivala "varniče" i tokom debate na Univerzitetu Belmont u Nešvilu u državi Tenesi, u istom tonu "niskih udaraca" i ličnih uvreda koji je karakterisao i predizbornu kampanju.

Uoči debate Tramp je stekao prednost koja bi mogla da odigra ključnu ulogu u slučaju sumnje u regularnost izbornih rezultata usled prevremenih glasanja i onih putem pošte. Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je imenovanje Ejmi Koni Beret, Trampovu kandidatkinju, za sudiju Vrhovnog suda. Iako su članovi Odbora iz Demokratske partije, nezadovoljni zbog nastojanja da ona bude izabrana pre izbora 3. novembra, bojkotovali glasanje, očekuje se da Senat, u kome većinu čine republikanci u ponedeljak podrže izbor Beretove na ovu doživotnu funkciju.

ALBANSKA PEVAČICA ZA TRAMPA

POZNATA albanska pevačica Bljeona Ćereti, koja je pevala na mitingu američkog potpredsednika Majka Pensa, pozvala je Albance da glasaju za Trampa. "Albanci širom sveta nikada neće zaboraviti nemilosrdnih 45 godina komunizma. Zato pozivam celokupnu albansku zajednicu u Americi da jednoglasno podrži predsednika Donalda Trampa na izborima 3. novembra", napisala je Ćereti.

Tramp je i ovog puta kritikovao moderatora debate. Za dopisnicu TV En-Bi-Si iz Bele kuće, Kristen Voker, izjavio je da "nije dobra". Trampov savetnik Džejson Miler pokušao je da popravi stvar, rekavši da "republikanci imaju veoma visoko mišljenje o Vokerovoj, jer je u pitanju novinarka koja je vrlo korektna u svom pristupu".

Osim borbe protiv kovida 19, top teme debate bile su nacionalna bezbednost, američka porodica i klimatske promene. Trampov tabor protestovao je "što na listi tema nema spoljne politike", ističući da je "time favorizovan Bajden".

Ejmi Koni Beret, Foto Tanjug/AP

Svom nekadašnjem podređenom, bivšem potpredsedniku Bajdenu, u pomoć je priskočio Barak Obama.

- Setite se šta ova zemlja može da bude i verujte u sposobnost Džoa Bajdena i Kamale Haris da je iz mračnih vremena vrate u srećniju prošlost - rekao je Obama. - Tramp je nesposoban da posao shvati ozbiljno, brine samo za sebe i želi da preuzme sve zasluge za stanje u ekonomiji koje je zatekao, ali ne i da snosi odgovornost za pandemiju koju je ignorisao.

Tramp nije ostao dužan. Upozorio je birače da bi Bajdenova pobeda na izborima vodila do novih zaključavanja zbog virusa i ismejao njegovu izjavu da će slušati naučnike.

- Da sam ja slušao naučnike u potpunosti, sada bismo imali zemlju u velikoj depresiji - poručio je.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva