BAJDEN ŽELI DA ISPUNI SAN BOŠNjAKA: Po svaku cenu hoće da natera Srbe u NATO

Novosti online

21. 10. 2020. u 22:00

БАЈДЕН ЖЕЛИ ДА ИСПУНИ САН БОШЊАКА: По сваку цену хоће да натера Србе у НАТО

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

AKO Bajden pobedi neće biti nagle promene spoljne politike Amerike, ali bi moglo da se desi da se putem javnosti stvori percepcija koja bi za cilj imala da ubedi Srbe da ne pružaju otpor novoj politici, kaže Obrad Kesić o dokumentu „Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena“, koji su izbacile demokrate.

U dokumentu se između ostalog, navodi i da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju, a suština dokumenta fokusirana je protiv interesa Republike Srpske.

U tekstu se podseća da su tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, SAD, predvođene Bajdenom, sankcionisale Milorada Dodika zbog kako navode, „aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da SAD neće tolerisati pretnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

Bajden je praktično „napao“ RS koja je čvrsto protiv ulaska BiH u Severnoatlantsku alijansu, ne propuštajući priliku i da podseti na navodnu „srpsku agresiju“.

Demokrate ostvaruju san Bošnjaka

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara nije iznenađen ovakvim stavom i podseća da je Džozef Bajden duže od 25 godina u svojim javnim istupima antisrpski raspoložen.

- Ako on pobedi Donalda Trampa, stvoriće se novi pritisak na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, ali pre svega na srpski narod u BiH. Taj pritisak će se ogledati u tome da će Srbe pritiskati da prihvate NATO, da se centralizuje vlast u Sarajevu i tako oduzme još više nadležnosti od RS. Dakle, sve ono što Bošnjaci sanjaju zadnjih 25 godina sada bi moglo da se im se ostvari ako Bajden pobedi - ističe on.

Strah da bi Bajden mogao da realizuje sve što je izneo u ovom pismu je tim veći, što se zna da je on poznati bošnjački lobista.

- Verujem da će se Amerika sa ovih prostora, ipak, polako povlačiti zbog tekućih svetskih dešavanja. Činjenica da 25 godina nakon Dejtona BIH, ni u jednom segmentu nije krenula ni korak napred, može biti snažan odgovor Bajdenu i sličnima da shvate da nisu u pravu kada vrše pritisak - navodi Kozomara.

Bajden ne krije da ne voli Srbe

On napominje da će ovo svakako uticati i na ono srpsko glasačko telo u Americi koje do sada nije bilo toliko za Trampa.

- Bajden je zaista pokazao da ne voli Srbe i da je spreman na radikalne poteze protiv Srba, dakle glasača, čiji rođaci žive na ovim prostorim - zaključuje sagovornik.

Politički analitičar iz Amerike Obrad Kesić objašnjava da su ovakva pisma „dodvoravanje“ određenim grupama glasača u izbornoj kampanji Bajdena normalna, i smatra da ne treba tome da dajemo na značaju, kao i da Bajdenovi stavi ne mogu da nanesu štetu RS unutar BiH.

- U velikoj meri oni se ne bave direktno pitanjima u BiH, već je ovo pristup koji je imala i prethodna administracija (pre Trampa). U suštini svaki probleme koji je sada otvoren u BiH je mnogo složeniji, jer postoji zategnuti odnosi u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka što je ključni problem koji BiH uvodi u dublju i veću krizu - ističe Kesić.

U svemu ovome napominje on nema ničega zbog čega bi Republika Srpska trebalo da se brine, pre svega zato što trenutno Amerika ima mnogo više svojih unutrašnjih problema.

- Bilo ko da pobedi čeka ga problem, to jest odnos sa Kinom, pitanje Bliskog istoka... Tako da tu nema previše prostora za neke nove avanture na prostoru Balkana - ocenjuje Kesić.

Pismo koje je obavljeno u javnosti je sasvim sigurno namenjeno Bošnjacima, ali je kontraproduktivno uticalo na srpsku zajednicu u Americi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)