EKSPERTI SZO UPOZORAVAJU: Evropa i Severna Amerika treba da uče od Azije!

Tanjug

19. 10. 2020. u 21:55

EVROPA i Severna Amerika trebalo bi da slede primer azijskih država u doslednom istrajavanju protiv anti-kovid mera i stavljanju u karantin svakoga ko dode u kontakt sa zaraženim ljudima, izjavio je danas ekspert Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan.

ЕКСПЕРТИ СЗО УПОЗОРАВАЈУ: Европа и Северна Америка треба да уче од Азије!

Foto: EPA

Evropski region SZO, koji uključuje Rusiju, zabeležio je oko 8.500 smrtnih slučajeva u proteklih nedelju dana, a polovina zemalja je zabeležila porast broja slučajeva za 50 odsto, rekao je na konferenciji za novinare Rajan, glavni stručnjak za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Tokom poslednjih meseci, nasuprot tome vlasti u Australiji, Kini, Japanu i Južnoj Koreji smanjile su širenje otkrivanjem slučajeva, izolovanjem i stavljanjem kontakata u karantin, rekao je Rajan.

Prema njegovim rečima, stanovništvo tih zemalja pokazalo je "viši nivo poverenja" u svoje vlade, a koje su duže držale mere.

- Drugim rečima, pretrčali su liniju cilja i nastavili su da trče, jer su znali da trka nije gotova, ta linija je bila lažna  rekao je Rajan, dodajući da je previše je zemalja postavilo zamišljenu završnu liniju i nakon nje smanjilo svoj angažman za sprečavanje širenja virusa.

- Zemlje u Aziji, južnoj Aziji i zapadnom Pacifiku, koje su po mom mišljenju bile uspešne, zaista su nastavile da prate te ključne aktivnosti - dodao je.

I generalni direktor SZO Tedros Adanom Ghebrejezus pozvao je vlasti da istraju u borbi protiv virusa koji je zarazio 40 miliona i ubio više od milion ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije