OTELI MIGRANTE: Oko 60 ljudi taoci su milicije, uključujući 20 dece

Tanjug

10. 10. 2020. u 17:22

LIBIJSKA oružana grupa u užasnim uslovima kao taoce drži najmanje 60 migranata, uključujući oko dvadesetoro dece, nakon što ih je otela pre skoro dve nedelje, saopštili su "Lekari bez granica".

ОТЕЛИ МИГРАНТЕ: Око 60 људи таоци су милиције, укључујући 20 деце

Foto: EPA

Maskirani pripadnici milicije su migrante oteli 28. septembra u gradu Al-Ajajlat, oko 80 kilometara zapadno od Tripolija, saopštili su "Lekari bez granica". Oni su za taoce uzeli oko 350 migranata, uglavnom iz zapadne Afrike, ali je većina uspela da pobegne, dok su neki pušteni na slobodu.

"Lekari bez granica" su saopštili da su dva dana nakon otmice o ovom slučaju obavestili libijsku vladinu agenciju za borbu protiv ilegalnih migracija, kao i da su kasnije posetili skladište u kojem se nalaze migranti.

Pripadnici milicije su od migranata uzeli vredne predmete i dokumenta pre nego što su ih odveli u obezbeđeno skladište u priobalnom gradu Sabrata, navode "Lekari bez granica". Oni su potvrdili da milicija preostale migrante drži kao taoce u bivšoj vojnoj bazi koju čuvaju njeni naoružani pripadnici, prenosi Asošijeted pres.

Iz ove humanitarne organizacije navode da je lekarima dozvoljeno da leče samo žene i decu među zarobljenim migrantima, ali ne i muškarce. Nakon pokušaja bekstva, u skladištu je 2. oktobra došlo do pucnjave, u kojoj su najmanje tri osobe izgubile život, navode "Lekari bez granica".

Oni ističu da otmica ukazuje na opasnosti sa kojima se suočavaju migranti u zemlji razorenoj ratom, dok oni koji ostaju zarobljeni u njoj nisu u mogućnosti da izbegnu nasilje i pronađu sigurnost.

Libija je glavna tranzitna tačka za migrante afričkog i arapskog porekla koji, bežeći od rata i nemaštine, kreću put Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)