DŽIHADISTI JE PUSTILI, ONA HOĆE DA SE VRATI U MALI: Sofi Petronen, poslednji francuski talac u svetu, vratila se u Pariz

G. ČVOROVIĆ

09. 10. 2020. u 15:20

SOFI Petronen (75), poslednji francuski talac u svetu, vratila se u petak oslobođena u Pariz.

ЏИХАДИСТИ ЈЕ ПУСТИЛИ, ОНА ХОЋЕ ДА СЕ ВРАТИ У МАЛИ: Софи Петронен, последњи француски талац у свету, вратила се у Париз

Foto AP

Na vojnom aerodromu ovu živahnu staricu dočekao je lično predsednik Emanuel Makron u društvu ministra spoljnih poslova Iva le Drijana.

Petronen je humanitarni radnik, a živela je u mestu Gao na severu Malija gde je vodila organizaciju za pomoć deci. Džihadisti su je oteli još 24. decembra 2016. a zatočeništvo je provela u teškim uslovima u pustinji u oblasti Sahela. Ipak, prema prvim informacijama, nisu nad njom vršili nasilje.

Čim je puštena na slobodu, izjavila je da želi da se vrati u Mali da bi na licu mesta videla kako su deca o kojima se brinula.

Oslobođena je u četvrtak, zajedno sa dvojicom Italijana, sveštenikom Pjer-Luiđijem Makalijem koji dugo živi u Nigeru, otetim 2018. u blizini svoje kuće, i Nikolom Kijakijm, mladićem koji je nestao na severu Malija u februaru prošle godine dok je obilazio region biciklom. Oni su noć proveli u Bamaku, pre nego što su nastavili put za Evropu.

Istovremeno, džihadisti su na slobodu pustili i Sumajlu Sisea (70), jednog od vođa malijske opozicije, koji je otet u martu tokom predizborne kampanje oko grada Tombuktua na severozapadu Malija.

Vlasti Malija su, zauzvrat, prethodno pustile iz zatvora više desetina džihadista u nedelju i utorak. Kao i uvek u ovakvim slučajevima, uslovi oslobađanja talaca nisu poznati javnosti.

Francuski državni avion "falkon" sa Sofi Petronen i njenim sinom Sebastjenom koji je otišao u Bamako da je dovede, sleteo je u 13 sati na vojni aerodrom Vilakule južno od Pariza. Zbog epidemije, nije bilo poljuabaca s predsednikom, ali je zato posle 1.384 dana zatočeništva pala u višeminutni zagrljaj s članovima porodice među kojima su bili i njeni unuci.

Energična, niskog rasta, ali snažna i stamena, dugo je posle razgovarala s predsednikom i ministrom.

- Njeno oslobađanje predstavlja ogromno olakšanje. Hvala vlastima Malija. Borba protiv terorizma u Sahelu se nastavlja - poručio je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)