SAMO IKONE STOJE MEĐU RUŠEVINAMA: Pogledajte fotografije jermenske svetinje posle azerbejdžanskog napada (FOTO)

Novosti online

08. 10. 2020. u 16:17

PRAVOSLAVNA Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno-Karabahu, gotovo da je potpuno razorena u raketnom napadu. Dok Jermenija tvrdi da je napad izvela vojska Azerbejdžana, druga strana to oštro demantruje.

САМО ИКОНЕ СТОЈЕ МЕЂУ РУШЕВИНАМА: Погледајте фотографије јерменске светиње после азербејџанског напада (ФОТО)

Foto: David Ghahramanyan/NKR InfoCenter PAN Photo via AP

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve. Na fotografijama koje je objavio Araik Arutjunjan, predsednik te sporne oblasti, vidi se da je građevina, koja je odolevala svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije, sada maltene potpuno uništena.

- Ovaj vandalizam je protiv ljudskosti i Božijih zakona. Oporavićemo se - poručio je Arutjujan.

Ono što je zanimljivo jeste da, iako je crkva pretrpela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Podsetimo, borbe u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra, a Azerbejdžan i Jerevan se međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju