Beloruska opozicija priprema „inauguraciju“ Tihanovske

Novosti onlajn

27. 09. 2020. u 20:47

PREDSTAVNICI beloruske opozicije pripremaju „narodnu inauguraciju“ bivšeg predsedničkog kandidata Svetlane Tihanovske.

Белоруска опозиција припрема „инаугурацију“ Тихановске

Foto bel.by

Prema mišljenju beloruske opozicije, „sve civilizovane zemlje postepeno priznaju Svetlanu Tihanovsku i Koordinacioni savet za legitimne predstavnike beloruskog naroda“.

- A narodni predsednik dobija narodnu inauguraciju! - navodi se u saopštenju objavljenoj na opozicionim društvenim mrežama.

Predstavnici beloruske opozicije pozvali su svoje pristalice da u nedelju izađu na još jedan neodobreni skup u centru Minska i drugim gradovima zemlje sa plakatima u znak podrške Tihanovskoj, objašnjavajući to time što bi „narodna inauguracija trebalo da se održi na odgovarajućem mestu“.

Podsetimo, Aleksandar Lukašenko je u sredu zvanično stupio na dužnost predsednika Belorusije.

Prva država koja nije priznala Lukašenka za legitimnog šefa republike bila je Slovačka. Takođe ga nije priznala ni Nemačka, Poljska, Estonija, SAD, Japan i nekoliko drugih zemalja.

Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, Ukrajine, Kanade i Slovenije osudila su „tajnu inauguraciju“ Lukašenka, a Evropska unija nazvala ju je nedovoljno legitimnom.

Na dan inauguracije, Tihanovska je izjavila da od sada Lukašenka ne smatra legitimnim predsednikom Belorusije i nazvala njegovu inauguraciju „pokušajem preuzimanja vlasti“. Prema rečima Tihanovske, u inauguraciji vidi znake krivičnog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)