"CRNI ŽIVOTI" RUŠE BAJDENA: Podrška crnačkim protestima među Amerikancima znatno pala, problem za demokrate

Dragan Vujičić

26. 09. 2020. u 23:32

Najnovije ankete u SAD pokazuju da je došlo do strmoglavog pada podrške aktivistima pokreta "Crni životi su važni" ("Blek lajvs meter" - BLM). Rejting je pao za čak 15 procentnih poena. Većina Amerikanaca sada je neprijateljski raspoložena prema protestima članova ovog pokreta.

ЦРНИ ЖИВОТИ РУШЕ БАЈДЕНА: Подршка црначким протестима међу Американцима знатно пала, проблем за демократе

Pokret za prava crnaca "opsesija" u Njujorku / Foto AP

Anketa Centra za istraživanje javnih poslova AP otkriva da 44% Amerikanaca ne odobrava proteste kao odgovor na policijsko nasilje nad crnim Amerikancima, dok njih 39% odobrava. U junu je čak 54% odsto žitelja SAD imalo razumevanja za ove proteste, dok novo istraživanje, sprovedeno 11. i 14. septembra, pokazuje da sada 35% belih Amerikanaca odobrava izlaske na ulicu u poređenju sa 53% u junu.

Latinoamerikanci, njih 31 odsto, imaju razumevanja za proteste, dok ih je u junu bilo 44%. Podrška BLM-u među Afroamerikancima je pala sa 81% na 63%.

Nema više ni dileme da li su protesti nasilni ili ne. U čak 92 odsto okupljanja BLM na preko 650 protesta širom SAD došlo je do nasilja, pljački, paljevina ili manjih incidenata.

Brojevi su jasni - podržavanje BLM je gubitnička politika na izborima, kaže se u komentarima rezultata ove ankete i dodaje da 70% demokrata i dalje odobrava proteste, dok je podrška za BLM među republikancima pala sa 29% na 9%.

Nisu, međutim, samo protesti koji se održavaju na ulicama od 25. maja doprineli padu popularnosti "borbe za rasna prava" u SAD. Iz dana u dan u medijima se množe priče koje govore o drugoj, tamnoj strani medalje borbe za rasna prava.

ODLUČILA RULjA

Okružni tužilac je pregledao video-dokaze i potvrdio da je Gardner postupio ispravno i u samoodbrani. Video to potvrđuje. I izjavio je da Gardnera neće optužiti. Ali, rulja nije bila voljna da prihvati ovaj ishod. Opkolili su sudnicu i mirno protestovali...

U tom trenutku je Veliki porota popustila i odlučila da optuži Gardnera za ubistvo zbog koga mu je pretilo 95 godina robije.

Inače, ubijeni Šurlok, star 22 godine, imao je desetine optužnica za nasilno ponašanje. U njegovoj krvi nađeni su kokain i metamfetamin.

Prošle nedelje Džej Gardner, marinac i veteran iz Iraka, izvršio je samoubistvo pošto ga je sud u Nebraski okrivio za smrt crnog mladića Džejmsa Šurloka, koji ga je zajedno sa još dvojicom kolega fizički napao i oborio pokušavajući da mu demolira lokal tokom protesta za crnačka prava.

Gardner, koji je prethodno svedočio obaranju svog oca od nasilne rulje u gušanju sa ovim mladim crncem, pucao je iz pištolja i usmrtio nasilnika. Sud u Omahi ga je u prvom postupku oslobodio odgovornosti za događaj od 30. maja, da bi pre desetak dana Velika porota podigla optužnicu protiv njega za ubistvo. Marinac star 38 godina doživeo je šok i prebačen je u bolnicu u blizini Portlanda, gde je izvršio samoubistvo. Javnost je ogorčena ishodom Gardnerove drame, naročito ratni veterani u SAD.

I druga velika drama vezana je za ratne veterane. Na Univerzitetu Rod Ajlend u Providensu zaposleni su odlučili da iz trpezarijskih prostorija skinu murale naslikane pre 70 godina koji prikazuju povratak studenata najmanje države u SAD na svoj fakultet posle rata. Slike sa dočeka studenata su nastale 1954. i posvećene su sećanju na one koji se nisu vratili iz vojske. U to vreme povratnici i drugi članovi zajednice prikupljali su novac u "znak sećanja na one koji su izgubili živote u ratu" i te pare su date Udruženju studenata.

Artur Art Šerman bio je odlikovani veteran koji se vratio na fakultet 1950. godine. Pre tačno 70 godina slikao je te crteže, studente pretežno bele rase, koji su se vratili učionicama, sportu, zabavama... Danas Artur Šerman za "Suverenist" kaže da je zbunjen.

- Prikazani su vojnici koji se vraćaju na fakultet, okupljanje razreda, početak semestra, scene na plaži u Južnom okrugu... Pa, to se prikazivalo u to doba - rekao je on.

Sa druge strane, Keti Kolins, dekanka za studentske poslove univerziteta, kaže da murali zaista prikazuju istoriju univerziteta, važnu istoriju... Ali naglašava i: "Doneli smo zaista tešku odluku jer želimo budućnost univerziteta i razmišljamo o tome ko su naši studenti danas, a ko sutra".

Ona je rekla da je univerzitet u poslednje četiri godine primao žalbe od studenata što "obojeni" nisu išli na fakultet 1950!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi