SIRIJSKA VOJSKA PLANIRA NOVU OFANZIVU: Propali rusko-turski pregovori, evo kada kreće oslobađanje Idliba

Novosti online

26. 09. 2020. u 15:59

PROŠLE nedelje ruska i turska vojna delegacija sastale su se kako bi razgovarale o trenutnoj situaciji u provinciji Idlib.

СИРИЈСКА ВОЈСКА ПЛАНИРА НОВУ ОФАНЗИВУ: Пропали руско-турски преговори, ево када креће ослобађање Идлиба

Foto: Printscreen

Ipak, uprkos želji za mirnim rešenjem nije došlo do bilo kakvog dogovora.

Prema vojnim izvorima u Damasku, koje prenosi Al Masdar, neuspeh pregovora doveo je do toga da vrhovna komanda Sirijske arapske armije nastavlja planiranje velike ofanzive na položaje terorista u severozapadnoj sirijskoj provinciji.

Izvor je rekao da generalštab planira da pokrene novu ofanzivu početkom sledeće godine, što je vrlo slično pređašnjoj operaciji koja je pokrenuta u januaru 2020. godine.

Ova operacija će imati za cilj zauzimanje teritorije pod kontrolom militanata u planinama Al-Zavije i ravnici Al-Gab, sa posebnom koncentracijom na ključni grad Ariha, koji se nalazi duž strateškog autoputa M-4 (autoput Latakija-Alepo).

Sirijska arapska armija prethodno je obustavila ofanzivu u martu 2020. godine nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi.

Sastanak Putin-Erdogan takođe je doveo do uspostavljanja zajedničkih patrola turskih i ruskih snaga duž autoputa M-4, koje su u međuvremenu suspendovane iz bezbednosnih razloga.

Kako se godina bliži kraju, sirijska vojska će verovatno pojačati napade u južnom Idlibu, dok će postepeno povećavati broj svojih snaga u blizini linije fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

buki

26.09.2020. 17:47

Aman, isterajte već tu okupatorsku gamad iz svoje nekad prelepe zemlje, i krenite sa obnavljanjem porušene i uništene Sirije uz pomoć decenijski napaćenog naroda. Rusi, pomozite i dobićete izlaz na Mediteran, koji ćete (nadam se) uredno plaćati.

Gojko

27.09.2020. 12:14

@buki - Turci du doveli hiljade svojih vojnika u provinciju Idlib,sa oklopnom tehnikom,artiljerijom i bespilotnim letelicama Bayraktar,a naoružali su i sirijske džihadiste,tako da se bez rusko-turskog dogovaranja ne sme ništa šire preduzeti.Naravno,Rusi sa Turcima imaju velike projekte i saradnju,pa se mora pažjivo odmeravati trenutak za ofanzivu.

buki

27.09.2020. 17:38

@Gojko - Znam Gojko. Na žalost Turci taj deo Sirije od granice do iza auto puta, odavno smatraju svojom teritorijom. Kao kerovi kad zapišaju teritoriju, na pamet im ne pada da treba odatle ikad da se povuku i da (bar zvanično) to nije njihovo. Ni smrdljiva EU, ni bilo ko drugi im zbog toga ni opomenu nije uputio, pa se oni naravno ponašaju kao svoj na svome. Čak i Rusi Asadu pomažu nekako u rukavicama, da se Erdogan ne naljuti. Uništiše gadovi onako lepu zemlju bez trunke savesti i niko ništa ne preduzima da zaštiti taj sirijski narod. Više se brinu za ove pobunjenike na severu, teroriste naoružane do zuba i lojalne Erdoganu, nego za sirijsku sirotinju, kojoj ameri i dalje otimaju naftu na severoistoku zemlje.