PRVI PUT U ISTORIJI: Putin - Rusija poseduje oružje koje nema pandan u svetu

Novosti online

19. 09. 2020. u 14:41

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Путин - Русија поседује оружје које нема пандан у свету

Foto Ap

PRVI put u svojoj istoriji Rusija poseduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svetu, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete „Avangard“ Gerbertom Jefremovim povodom dana ruske vojne industrije.

- Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku - rekao je Putin.

Po njegovim rečima, „to je uvek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj“.

- Bilo je trenutaka kada su nam pretili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbednosti - priznao je predsednik.

- Sada, prvi put u našoj istoriji, Rusija poseduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svetu. U svakom slučaju, ne za sada - naglasio je Putin.

Ruski lider je saopštio da je Rusije morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

- Izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine nateralo je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal - rekao je Putin.

On je čestitao dan vojne industrije konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema „Peresvet“, avijacione hiperzvučne rakete „Kindžal“, podvodnog robotizovanog kompleksa sa nuklearnim motorom „Posejdon“, krstareće rakete sa neograničenim dometom „Burevestnik“, hiperzvučne rakete morskog baziranja „Cirkon“ i drugog oružja kojima je u poslednje vreme naoružana ruska vojska i flota.

- U ovom trenutku posebno mesto zauzima Avangard – sistem sa manevarskim hiperzvučnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji menja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja - rekao je Putin.

Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete - u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na „Avangardu“ sa nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Komandant 1001

19.09.2020. 19:59

@normalno - Ne živi se da se jede nego se jede da se živi...standard nije ono što oslobađa čoveka nego, državni standard je jači a ne pojedinačni !!!

Soldat

20.09.2020. 09:20

@Komandant 1001 - Blago čovečanstvu! A tek kad stigne tamo nečiji odgovor na ovo oružje, pa odgovor na ovaj odgovor, pa odgovor... Gde će nam biti kraj sa tolikim standardom (pretpostavite sami)! A ovamo kad zatreba svi ti brižni "vrhovni komandanti" širom sveta nemaju ni krpice preko nosa za svoje narode...