TRIJUMF PUTINOVE JEDINSTVENE RUSIJE: Na lokalnim izborima pobedile pristalice vladajuće partije

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

16. 09. 2020. u 06:47

NA odmeravanju snaga ruskih političkih partija na nedeljnim lokalnim izborima u 83 od 85 regiona Ruske Federacije ubedljivo je pobedila vladajuća Jedinstvena Rusija, na čijem je čelu bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, mada tu partiju mnogi nazivaju Putinovom.

ТРИЈУМФ ПУТИНОВЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ РУСИЈЕ: На локалним изборима победиле присталице владајуће партије

Foto: AP

Minuli izbori su bili svojevrsna uvertira pred one koji će se održati 2021. godine kada će se izabrati nova ruska Duma. Sudeći po ovim izborima, značajnih promena u Dumi ne treba očekivati.

Od 20 gubernatora koje su građani birali, većina su članovi Jedinstvene Rusije ili su nezavisni kandidati koji su ipak imali podršku vladajuće partije. Samo je jedan novi-stari gubernator Smoljenske oblasti Aleksej Ostrovski član LDPR, na čijem je čelu kontroverzni politički šoumen sa maskom ruskog nacionaliste Vladimir Žirinovski (74). Nezadovoljan rezultatima, ovaj politički "oldtajmer" izjavio je da Rusija ide koracima od sedam milja ka beloruskom scenariju, kao da je zaboravio da je baš njegova partija u Dumi uvek glasala u skladu sa željom Kremlja.

Na ovim izborima su se pojavile i nove partije među kojima su Za istinu, čiji je lider poznati pisac Zahar Prilepin, i Novi ljudi, biznismena Alekseja Nečajeva. Oni računaju na mlađa pokolenja. Rusija je dobila i partiju Zelena alternativa.

Zanimljivo je i da je u Tambovu partija Rodina osvojila većinu u gradskoj skupštini. Na čelu te partije u Tambovu je bivši gradonačelnik Maksim Kosonjkov, koji je odležao u zatvoru nekoliko godina zbog zloupotrebe dužnosti.

SAMO DVOJE SLEDBENIKA ALEKSEJA

U Tomsku su poslanici u tamošnjoj skupštini postali Ksenija Fadejeva i Andrej Fatejev, s kojim je bio opozicionar Aleksej Navaljni pre nego što mu je pozlilo. Za vreme boravka u Sibiru Navaljni je pravio film o tome kako građevinska mafija radi uz pomoć poslanika tamošnje gradske skupštine.

Rusija je poslednjih godina, inače, modernizovala način glasanja i maksimalno ga kompjuterizovala. U Centralnoj izbornoj komisiji tvrde da je ove godine znatno manje žalbi nego lane, što daje legitimnost rezultatima glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna