"DIVLJAŠTVO" OSVAJA FRANCUSKU: Ministri preuzimaju rečnik Marin le Pe znak da Makron "skreće" udesno?

Stalni dopisnik iz Pariza Goran Čvorović

11. 09. 2020. u 08:49

POLITIKA francuskog predsednika Emanuela Makrona skreće udesno.

ДИВЉАШТВО ОСВАЈА ФРАНЦУСКУ:  Министри преузимају речник Марин ле Пе знак да Макрон скреће удесно?

Foto: Tanjug

Nekoliko pokazatelja vode u tom pravcu, a sve se dovodi u vezu sa predsedničkim izborima koji će u ovoj zemlji biti održani za godinu i po.

Siguran znak da je migavac dat udesno je između ostalog i to što Makronovog novog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena kritikuju da je "preuzeo rečnik Marin le Pen". On je konstatovao da u određenim četvrtima vlada pravo divljaštvo, a deo "politički korektne" javnosti ga je osudio jer je iskoristio ovu omiljenu krajnje desničarsku formulaciju.

Darmanen, međutim, istrajava u ovoj definiciji, dodajući da se radi o "banalizaciji nasilja" i da ovaj fenomen naročito pogađa obične ljude s manjim primanjima koji sebi ne mogu da priušte dodatno obezbeđenje. Građani mu daju za pravo: da se zaista radi o divljaštvu, potvrdilo je čak 70 odsto ispitanika.

Foto: Tanjug

Ministar istovremeno ističe da je apsolutni protivnik politike liderke Nacionalnog okupljanja, što navodi na zaključak da Makronov blok želi da odvoji deo birača od Le Penove koja cilja drugi krug predsedničkih izbora, pa i više.

Stanje u pojedinim kvartovima je, zaista, zastrašujuće. Policija tamo odavno više ne sme da zađe. U poslednje vreme učestali su obračuni lokalnih bandi, viđeni su sukobi Čečena i Magrebljana, droga se diluje pod prozorom. Sve su zapanjili nedavni snimci iz dečjeg parka u Grenoblu, gde krijumčari, s kalašnjikovima o ramenu, rasturaju narkotike kao bombone.

Najsvežiji primer dogodio se u predgrađu Tuluza, u stambenoj četvrti, kada je u ranim jutarnjim satima kišom metaka u automobilu ubijen osamnaestogodišnji mladić, a njegova maloletna devojka teško povređena. Reč je o petom oružanom napadu na severu ovog grada u poslednjih mesec dana, i trećem ubistvu u istom periodu.

Foto: Tanjug

Primera nasilja ima i u drugim gradovima - Dižonu, Marselju, Nici, pariskom regionu...

Da u takvim uslovima vlast ide udesno, pokazuje i podrška koju je ovih dana Makronu dao Kristjan Estrozi, gradonačelnik Nice, nekadašnji mnistar i Sarkozijev čovek od poverenja.

Iako čak 65 odsto Francuza, prema najnovijem ispitivanju, smatra da desnica ne treba da pomaže Makronu, on, očigledno, misli dugačije u društvu u kom ključa nezadvoljstvo, od zgroženih nasiljem, do protivnika maski.

Iako je u pohod na Jelisej krenuo iz levičarske vlade, Makron je uveo novinu u francuskoj politici tako što je u vlasti preuzeo i levičare i desničare. U početku su preovladavali prvi. Sada je, izgleda, vreme za druge.

 
STOP SEPARATIZMU

GOVOREĆI nedavno povodom stopedesetgodišnjice republike na dodeli državljanstva novopečenim Francuzima, Makron je istakao da neće dozvoliti separatizam, i da u Francuskoj nema mesta za one koji nameravaju da nametnu zakon svoje grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024