PAD SE NASTAVLjA: SoftBanka izgubila 12 milijardi dolara na berzi ove nedelje

Tanjug

09. 09. 2020. u 20:12

ПАД СЕ НАСТАВЉА: СофтБанка изгубила 12 милијарди долара на берзи ове недеље

Foto: Tanjug/AP

AKCIJE SoftBanke produbile su danas gubitke, čime je od početka ove nedelje zbrisano preko 12 milijardi dolara tržišne vrednosti japanskog konglomerata.

Na to je uticala nervoza tržišnih aktera zbog nova strategije japanskog diva vezana za investiranje u tehnolške kompanije, izveštava CNCB.

Akcije SoftBanke su pale danas za dodatnih 3,0 posto, smanjivši tržišnu kapitalizaciju kompanije na 11,9 biliona jena (112,1 milijardu dolara).

Pre samo tri dana , tržišna kapitalizacija ove japanske kompanije je iznosila otprilike 13,2 biliona jena (124,4 milijarde dolara), napominje se u tekstu.

Pad kapitalizacije SoftBanke je usledio nakon pisanja Fajnenšel tajmsa, koji je objavio prošlog petka, pozivajući se na neimenovne izvore, da je ova banka uložila milijarde dolara u takozvane "kol opcije" vodećih tehnoloških brendova, kao što su Tesla, Amazon, Majkrosoft i Netfliks, potencijalno podižući vrednost tog sektora u indeksnoj korpi Nasdak.

Iz SoftBanke su odbili da komentarišu pisanje londonskog lista.

Prošle nedelje, tehnološke akcije su zabeležila veliki zaokret usled strahovanja da je njihova vrednost dostigla neodrživ nivo, pri čemu se tehnološki indeks Nasdak Kompozite stropoštao tokom protekla tri dana za 10 procenata, dodaje CNBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)