POŽARI BESNE NA ZAPADU SAD: Vatra za samo tri sata progutala grad Molden, traga se za građanima

Tanjug

09. 09. 2020. u 09:18

ŠUMSKI požari, podstaknuti jakim vetrom i visokim temperaturama bez presedana, nekontrolisano su u utorak besneli širom američkog zapada, uključujući i gradić Moldenu u saveznoj američkoj državi Vašington.

ПОЖАРИ БЕСНЕ НА ЗАПАДУ САД: Ватра за само три сата прогутала град Молден, трага се за грађанима

Foto: Printskrin

Požari predstavljaju pretnju i po zajednice u saveznim državama Oregon i Kalifornija.

Vatrogasci i hitne službe tragali su u utorak za građanima u Moldenu, koji je udaljen oko 480 kilometara istočno od Sijetla, dan nakon što je u vatrenoj oluji uništeno 80 odsto domova u tom gradiću, kao i vatrogasna stanica, pošta, gradska skupština i bibloteka, prenosi Rojters.

-Razmere ove katastrofe ne mogu se izraziti rečima-rekao je šerif okruga Vitman u Vašingtonu Bret Majers.

Požar koji je uništio Molden izbio je u nedelju, a podstakli su ga vetrovi jačine od oko 64 kilometara na sat, naveo je Majers za Rojters.

Zvaničnici su išli do vrata do vrata kako bi upozorili stanovništvo da se evakuiše, a vatra je zahvatila veći deo grad za oko samo tri sata.

-Kretala se neverovatno brzo-rekao je Majers.

Požar je jedan od više desetina koji su besneli u Vašingtonu, Oregonu i Kaliforniji tokom vikenda, kada su Amerikanci proslavljali Praznik rada.

Temperature u zapadnom delu doline San Fernanda u Los Anđelesu dostigle su 49 stepeni Celzijusa, navodi Rojters.

Glas Amerike dodaje da je u Kaliforniji helikopterima spaseno još ljudi, nakon dramatičnog spasavanja više od 200 osoba tokom prazničnog vikenda i odluke da se isključi struja više od 170.000 stanovnika da bi se sprečilo izbijanje novih požara.

Iz Nacionalne šume Sijera na bezbedno je prebačeno još 35 ljudi, saopštila je Nacionalna garda Kalifornije.

Požar, koji je izbio u petak u području Frezna u centralnoj Kaliforniji, zahvatio je površinu od 549 kvadratnih kilometara, a uništeno je 45 kuća i 20 drugih gradevinskih struktura.

U Kaliforniji je ove godine već zapaljeno rekordnih 890.000 hektara zemljišta, dok tek počinje najgori deo sezone požara.

Više od 14.000 vatrogasaca pokušava da ugasi 25 požara širom države. Dva od tri najveća plamena u istoriji Kalifornije gore u području San Franciska.

U južnom delu Kalifornije požari gore u okruzima Los Anđeles, San Bernandino i San Dijego. Američka služba za šume u ponedeljak je odlučila da zatvori svih osam nacionalnih šuma u regionu, kao i kampove širom Kalifornije.

Septembar i oktobar su obično najgori meseci zbog suve vegetacije i snažnog vetra.

Prethodni rekord bio je pre samo dve godine, kada je u najsmrtonosnijem požaru u istoriji Kalifornije poginulo 85 osoba.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom u nedelju je proglasio vanredno stanje u nekim okruzima zbog požara.

U Oregonu, nekoliko zajednica je evakuisano, a prvi dan škole odložen dok požari prete gradovima, prenose lokalni mediji. Oko 100.000 ljudi ostalo je bez struje zbog olujnog nevremena i požara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života