KANCELARKA U PROBLEMU: Zaustavljanje Severnog toka 2 zbog Navaljnog?

Tanjug

08. 09. 2020. u 18:18

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel i njen ministar ekonomije Peter Altmajer danas su razmotrili mogućnost zaustavljanja radova na gasovodu Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, a u okviru uvođenja sankcija Moskvi zbog trovanja opozicionog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

КАНЦЕЛАРКА У ПРОБЛЕМУ: Заустављање Северног тока 2 због Наваљног?

Foto: AP

Nemačka se savetuje sa evropskim i NATO partnerima o tome kako da odgovori ako Rusija ne bude želela da pomogne u rasvetljavanju onoga što se dogodilo Navaljnom, koji se, inače, leči u bolnici u Berlinu zbog, kako je Merkelova rekla, pokušaja ubistva nervnim agensom novičokom, preneo je Rojters.

Velika tema u okviru savetovanja saveznika je budućnost Severnog toka 2, koji bi trebalo da udvostruči kapacitet postojećeg Severnog toka 1, gasovoda iz Rusije do Nemačke, a koji bi trebalo da počne sa radom sledeće godine.

Gasovod je kompletiran više od 90 odsto, a na sastanku svoje konzervativne parlamentarne grupe Merkelova je ponovila poziv da EU odgovori na napad na Navaljnog, ali je zauzela oprezan stav prema gasovodu, rekli su učesnici.

Ona je rekla poslanicima da je čula da pojedini govore o Severnom toku 2 u kontekstu odgovora EU ali, takođe i da su mišljenja podeljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024