DŽENERAL MOTORS: Preuzima 11% udela u kompaniji "Nikola"

Tanjug

08. 09. 2020. u 17:33

KOMPANIJA Dženeral Motors (GM) saopštila je danas da kupuje 11 posto udela u američkoj korporaciji "Nikola" koja se bavi proizvodnjom električnih kamiona.

ЏЕНЕРАЛ МОТОРС: Преузима 11% удела у компанији Никола

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju GM-a se precizira da je vrednost transakcije oko dve milijarde dolara, i da će udružiti snage sa "Nikolom" na polju proizvodnje pikap kamioneta, preonosi Rojters.

Akcije "Nikole" su nakon objavu ove vesti skočile za više od 30 procenata, na 46,30 dolara, na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze.

Dve kompanije će zajedno raditi na kamionu "Nikola Badžer", čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. Ovaj kamion će parirati na tržištu "Teslinom" Sajbertraku, kao i električnim kamionima koje planiraju startap Rivijan, zatim Ford Motor Co (FN) i sam GM.

U okviru transakcije, GM će dobiti akcije "Nikole" iz nove emisije u vrednosti dve milijarde dolara i pravo na jedno mesto u upravnom odboru ovog proizvođača električnih kamiona.

Dve kompanije očekuju da će u narednih 10 godina s ovim udruživanjem uštedeti 4,0 milijarde dolara troškova za baterije i pogonski mehanizam i preko milijardu dolara troškova za inženjering, testiranje i dobijanje dozvole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove