KOLATERALNA KORIST OD PANDEMIJE: Korona puni kućni budžet - koliko su para uštedeli Francuzi

G.Č.

06. 09. 2020. u 00:33

KORONA je mnogim Francuzima dobro popunila kućni budžet. Zvuči neverovatno, ali su tokom opšteg karantina i kasnije, uz pojačane mere zaštite i izolacije, građani ove zemlje, za pet meseci, do početka avgusta, uštedeli astronomskih 85,6 milijardi evra!

КОЛАТЕРАЛНА КОРИСТ ОД ПАНДЕМИЈЕ: Корона пуни кућни буџет - колико су пара уштедели Французи

Foto AP

Štednja je tako dostigla istorijske razmere. Prosek ušteđevine, po porodici, iznosi 2.950 evra.

Francuzi su, čak, odvojili na stranu više, 107,5 milijardi, ali se do umanjene cifre došlo odbijanjem uzetih kredita. Samo u julu uštedeli su 16 milijardi, što je dva i po puta više od uobičajenih podataka za ovo doba godine. Računaju se razni štedni ulozi, osiguranja života, kao i nepotrošena gotovina, i sve to predstavlja neto povećanje bogatstva.

Veći deo ovog novca je ušteđen zbog neizlaska iz kuće, zatvorenih prodavnica robe za široku potrošnju na početku krize, odlaganja godišnjih odmora, ali i zato što su ljudi izbegavali bilo kakve investicije, čuvajući "crkavicu" u neizvesnim socijalnim i sanitarnim uslovima.

Ovakva statistika ima, međutim, i drugu stranu medalje. Istovremeno je mnogo onih koji su se zadužili da bi mogli da premoste gubitke. To se naročito odnosi na aktere u biznisu, vlasnike preduzeća, ali i sve one profesije koje, bez obzira na izdašnu pomoć države, nisu uspele da sastave kraj s krajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju