MAKRON VRAĆA FRANCUSKU NA BLISKI ISTOK: Povratak na svetsku scenu i zaštita od uvoza terorista

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

04. 09. 2020. u 18:02

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je započeo obnovu "arapske politike" svoje zemlje. Tako na posete šefa države Libanu i Iraku gledaju ovdašnji mediji.

МАКРОН ВРАЋА ФРАНЦУСКУ НА БЛИСКИ ИСТОК: Повратак на светску сцену и заштита од увоза терориста

Foto: Tanjug-AP

Makronov cilj je da se repozicionira u regionima gde francuska ima ili tradicionalni uticaj, kao što je Liban, ili da se ponovo pojavi kao važan akter na svetskom planu, u slučaju Iraka, odakle se sama isključila odbijanjem da učestvuje u ratu koji je Bušova administracija povela 2003. godine.

Francuska na ovaj način, širenjem uticaja, želi istovremeno da se sačuva od "izvoza" terorizma iz ovog regiona na njeno tlo, imajući u vidu da i dalje postoji opasnost od Islamske države, od čega je Francuska do sada dosta propatila i čiji se neki državljani još nalaze u ovom delu sveta.

Pritvorska jedinica u Francuskoj / Foto Printskrin

 

Naravno, ne treba zaboraviti ni bitan ekonomski momenat i "crno zlato". Pre Makrona, zato su u Bagdadu nedavno bili šef diplomatije Žan-Iv le Drijan, u julu, i ministarka vojske Florans Parli, krajem avgusta, da bi pripremili teren.

U trenutku jakih tenzija između Teherana i Vašingtona, Irak se našao u procepu, pa je Makron igrao na kartu uspostavljanja "nacionalnog jedinstva" ove zemlje gde je razdvojenost i dalje izuzetno velika. Politički komentatori ovde smatraju da je Makron mnogo mudrije nastupio kada su u pitanju Liban ili Irak, nego što je to bila francuska politika prema Libiji ili Turskoj, pre svega zato što je odabrao da se obrati svim akterima.

Prvu posetu Makrona Iraku, planiranu u strogoj tajnosti zbog bezbednosnih izazova, u Parizu ocenjuju uspešnom. Analitičari samo upozoravaju da bi Makron trebalo da povede računa da se ne postavi previše "patronažno", kao što je to u pojedinim trenucima činio u Libanu, što bi moglo da bude kontraproduktivno, jer niko ne voli da dobija lekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!