TRAGEDIJA JOŠ TRESE ITALIJU: Iz slavine tekla bakterija smrti za novorođenčadi

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

02. 09. 2020. u 14:31

TRAGEDIJA ima čitavu istoriju, dugu dve godine, četiri novorođenčadi preminulo, devet sa teškim moždanim oštećenjima i 96 obolelih, u Veroni u bolnici "Dona i Bambino" na Odelenju za intenzivnu terapiju gde su novorođenčad hranili sa mlekom u kojem je dodavana voda iz slavine sa žarištem "ćitrobakterom".

ТРАГЕДИЈА ЈОШ ТРЕСЕ ИТАЛИЈУ: Из славине текла бактерија смрти за новорођенчади

Foto: Arhiva Novosti

To je tek sada potvrđeno u Izveštaju spoljne tehničke Komisije o tom događaju koji je trajao dve godine, a Odelenje zatvoreno nakon poslednjeg slučaja preminule bebe 12 juna, kada je generalni direktor dao nalog za zatvaranje ali tek nakon dve godune tragedija koja je trajala, a juče je otvoreno nakon sanifikacije vodovodne mreže u bolnici u Veroni.

Da majke nisu prijavile ovu tragediju, pitanje je koliko bi još trajala i kolika bi još bila smrtnost novorođenčadi na intenzivnoj terapiji, tek sada se ispisuje izveštaj, umesto da je odmah uledilo čišćenje vodovdnih cevi i celokupnog prostora na tom odelenju. Naprosto je zastrašujuća činjenica koliko je nemara i nehata počinjeno, koliko života ugroženo i porodica ojađeno.

Tek 17. juna, znači nakon zatvaranja odelenja, potvrđeno je kontrolom da  je slavina bila doslovno naseljena ne samo ćitrobakterom već i nekim drugim bakrterijama i da je kontaminacija najverovatnije došla spolja zbog nedostatka obaveznih higijenskih mera u prostoru i kod personala na tom odelenju koje je inače samo po sebi visokog rizika.

Ustanovljen je nedostatak čestog pranja ruku, menjanje rukavica pri zbrinjavanju svake pojedinačne bebe, retko menjanje ili nekorišćenje sanitarnih navlaka za cipele, mantila, maski na licu i što je natragičnije korišćenje vode za bebe koja nije sterilizovana, znači direktno iz slavine.

Pre samo tri godine renovirano je odeljenje gde se odvijala ova tragedija, promenjene i vodovodne cevi ali očigledno od tada nije bilo obaveznih kontrola.

Samo što je stigao izveštaj o ovom otkriću od strane Komisije guverner Veneta Luka Zaia prosledio ga je Tužilaštvu koje će ispitivati odgovornost u tom lancu smrti i najtežih obolenja, a izveštaj je prosleđen i porodicama malih žrtava kako bi im bilo omogućeno da nastave svoju pravosudnu bitku.

Ali mame koje su prijavile slučajeve više nikada neće moći zagrliti Lorenca, Ninu, Tomaza i Aliće, ostali su tako tužni roditelji da biju bitku sa nepojmljivim nemarom onih koji su trebali da donesu život norođenčadima, a ne smrt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!