KORONA I IMUNITET: Zagonetka koja i dalje muči naučnike

Tanjug

28. 08. 2020. u 13:23

NAUČNICI iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji pokušavaju da odgovore na pitanja koliko traje imunitet posle infekcije i zašto ima toliko težih slučajeva zaraze.

КОРОНА И ИМУНИТЕТ: Загонетка која и даље мучи научнике

Depositphotos

Virusolog i imunolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu Mala Maini, koja je na čelu tima istraživača, kaže da odgovor našeg imunog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kada se zarazimo.

-Od toga zavisi koliko teško ćemo se razboleti kad dobijemo akutnu infekciju, koliko dugo ćemo biti zaštićeni posle infekcije i kako bismo mogli da reagujemo na vakcinu-rekla je Maini, prenosi BBC na srpskom.

Ona ističe da je imuni sistem ključan za odgovor na virus.

Profesorka Maini blage i umerene slučajeve Kovida-19 ocenjuje kao "knjiške primere" odgovora imunog sistema i ocenjuje da se čini da su tu svi ključni delovi složenog imunog sistema radili u saglasnosti.

Ali, konzorcijum stručnjaka se nada da će otkriti ulogu imunog sistema u težim slučajevima zaraze.

Takođe, oni traže i odgovor na pitanje koliko traje imunitet posle preležane infekcije.

Ove nedelje u Hongkongu je zabeležen prvi slučaj da se pacijent ponovo zarazio.

Profesor Pol Mos, istraživač sa Univerziteta u Birmingemu i član tima, kaže da je to prvi slučaj među milionima, tako da je potrebno da budemo svesni razmera.

On ukazuje da čovek iz Hongkonga nije imao simptome tokom druge infekcije, što može da ukazuje da stečeni imunitet može biti efikasan u zaustavljanju bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)