Vrhovni sud Belorusije odbio žalbu opozicije na rezultate predsedničkih izbora

Novosti onlajn

25. 08. 2020. u 17:19

Врховни суд Белорусије одбио жалбу опозиције на резултате председничких избора

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

VRHOVNI sud Belorusije odbio je da pokrene postupak po žalbi bivših predsedničkih kandidata Tatjane Kanopacke, Andreja Dmitrijeva i Svetlane Tihanovske na rezultate predsedničkih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija.

Vrhovni sud je obrazložio svoju odluku time što ovakve vrste zahteva nisu u njegovoj kompetenciji.

Ranije je predstavnik Ustavnog suda Belorusije Petar Miklaševič izjavio da Ustav zemlje ne omogućava javnim organima i organizacijama da menjaju rezultate predsedničkih izbora, tj. koordinacioni savet opozicije u tu svrhu ne ispunjava osnovne zakone zemlje.

Podsetimo, prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Rezultati izbora su izazvali velike proteste u zemlji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Varto Marx

25.08.2020. 18:13

Tko moze u ovoj situaciji protiv diktatora u Belorusiju sve je imao pod kontrolu. Podkupijo sve glavne organe, i jos sa njim nosi Kalasnjikov, Kako da nije otisao na granici sa oruzjem , i da doceka neprijtelja. Sta je hteo sa tim da dokaze nositi oruzje u rezidencilu, plasi se da neko od opozicije ne uleti u rezidenciji. Nazalost diktator je preziveo, u nadi da nece dugo, podlusat ce vevinu svog naroda i dati ostavku da narod zivi u slobodu i demokratiju.