PROBIO GRANICU SNOVA: EPL vredniji od 2.000 milijardi dolara

Novosti online/Tanjug

19. 08. 2020. u 17:38 >> 18:56

AMERIČKI IT gigant Epl probio je granicu snova na Vol stritu.

ПРОБИО ГРАНИЦУ СНОВА: ЕПЛ вреднији од 2.000 милијарди долара

Foto: AP

 Prema poslednjim podacima ova kompanija vredi više od dva biliona dolara, odnosno više od 2.000 milijardi zelenih novčanica.

Nedavno je ova kompanija postala najvrednija na svetu pretekavši sudijki naftni konglometrat ARAMKO.

Kako javlja Rojters, investitori na Vol Striti su odlučili da ignorišu problem Epla vezan za ekosistem ajfona u korist opklada da će kompanija biti još uspešnija u svetu posle krize korona virusa.

Kompanija je tako za samo nešto više od dve godine udvostručila svoju tržišnu vrednost,

Epl je ovu magičnu granicu na berzi probio nešto pre 11:00 časova po istoč noameričkom vremenu, kada je cena njegove akcije porasla na 467,77 dolara, prenosi CNBC.

Prethodnu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 1.000 milijardi doara Epl je dostigao 2. avgusta 2018.

Na Vol Stritu je uveliko bilo očekivano da proizvođač ajfona postane prva kompanija koja će prekoračiiti vrednost od dva biliona dolara.

Epl je 31. jula potisnuo sa trona saudijskog državnog naftnog giganta Aramka i postao najvrednija kompanija na svetu čijim se akcijama javno trguje.

Akcije Epla su od početka godine do danas porasle za oko 60 posto, a proišle godine su skočile za više od 120 procenata.

Kompanija je krajem jula objavila najsnažnije poslovne rezultate za treći kvartal ikada, uključujucći 59,7 milijardi dolara prihoda i dvocifren rast prodaje njenih proizvoda i usluga, navodi CNBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)