PUTIN IZRIČIT: Kremlj se glasno usprotivio pritiscima na rukovodstvo u Minsku iz inostranstva

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

18. 08. 2020. u 23:58 >> 00:03

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin poručio je liderima evropskih zemalja da je nedopustivo da se pravi pritisak na belorusko rukovodstvo pri rešavanju tamošnje krize, ali i da bi bilo kakvo mešanje sa strane bilo loše jer to samo vodi pogoršavanju situacije u toj zemlji.

ПУТИН ИЗРИЧИТ: Кремљ се гласно успротивио притисцима на руководство у Минску из иностранства

Foto AP

Putin je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a zatim i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji, kao i nemačka kancelarka, smatra da protiv mirnih demonstranata ne treba koristiti silu. Zajedničko svima je nada da će se situacija u Belorusiji uskoro normalizovati.

Protesti nisu masovni kao ranije,Foto AP

Oglasilo se i rukovodstvo Poljske. Opet iz Varšave, kao i u slučaju Ukrajine, samoinicijativno preuzimaju ulogu "advokata" građana Belorusije. Predlažu da EU pomogne Belorusiji da se oslobodi zavisnosti od Rusije. Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski je izjavio da EU treba da reaguje na stanje u Belorusiji ne samo sankcijama i zajedničkim izjavama, već treba da predložii Minsku saradnju koja će biti alternativa sadašnjoj aktivnosti Rusiji.

Ostavke

POŠTO se svrstao na stranu beloruske opozicije, a protiv Aleksandra Lukašenka, beloruski ambasador u Slovačkoj Igor Leščenja izjavio je da je podneo ostavku. Slovački premijer Igor Matovič, ponudio je Leščenji azil. Još četvorica ambasadora, najavila su da će slediti primer slovačkog kolege, navodi Dojče vele, ne precizirajući o kome se radi.

Kako su Poljaci zaštitili interese Ukrajine i koliko su se realizovala obećanja lidera EU mogli bi da kažu Ukrajinci. Bilo je obećano da će Ukrajina brzo ući u EU, što se kasnije ispostavilo kao lažno obećanje. Jedino što su Ukrajinci dobili je da su postali jeftina radna snaga nekih zemalja EU među kojima je i Poljska.

Poljska daje mogućnost brzog prelaska granice Belorusima koji se osećaju ugroženima i žele da napuste svoju zemlju. On je rekao da su poljski konzulati dobili instrukciju da po ubrzanom postupku Belorusima daju vize.

 Demonstranti ispred zatvora gde je Tihanovski,Foto AP

Pošto beloruska opozicija nema formalnih lidera, u utorak su pokušali da formiraju koordinacioni odbor u koji je ušla prva beloruska nobelovka, sovjetska i beloruska novinarka i spisateljica Svetlana Aleksijevič. Oni bi trebalo da formiraju politički organ koji bi preuzeo na sebe ulogu "mirnog prenosa vlasti". Kako to misle da izvedu kad Lukašenko otvoreno kaže da mu ne pada na pamet da ponavlja izbore a kamoli da napusti predsedničku fotelju, tek treba da se vidi.

BESPREKORNI POLICAJCI

LUKAŠENKO je nagradio više od 300 policajaca "za besprekornu službu". Sa druge strane, opozicija tvrdi da je policija bila preoštra, da je hapsila redom i da je privedeno i zadržano oko 7.000 demonstranata. I dok vlast kaže da su svi pušteni osim 122 osobe, opozicija tvrdi da je u zatvorima ostalo još oko 4.000 demonstranata.

Iako većina beloruskih fabrika nesmetano radi, a ratari su na poljima gde kombajnima sakupljaju letinu, i juče su u nekim fabrikama bile demonstracije koje su okupile manji broj ljudi. U rudnicima koji snabdevaju sirovinom "Belaruskalij" jednog od najvećih proizvođača veštačkih đubriva na svetu, manji broj radnika je prestao da radi. Rudari nameravaju da se okupe na glavnom trgu Soligorska. Oni zahtevaju organizaciju novih izbora kao i da se ne smanjuju plate onima koji su štrajkovali.

Juče se oko 150 ljudi okupilo pred zatvorom u kojem se nalazi uhapšeni bloger Sergej Tihanovski ne bi li mu čestitali rođendan. On je suprug Svetlane Tihanovske (37) koja je silom prilika postala predsednički kandidat da bi zamenila muža. Iz njenog okruženja se juče čulo da bi mogla uskoro da se vrati u Belorusiju iz Litvanije u koju je pobegla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane