IRAN UPOZORIO EMIRATE: Čeka vas opasna budućnost

Novosti onlajn

subota, 15. 08. 2020. u 18:55

ИРАН УПОЗОРИО ЕМИРАТЕ: Чека вас опасна будућност

Foto: Iranian Presidency Office via AP, File

NAKON objavljivanja istorijskog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, Iranska Revolucionarna garda upozorila je Ujedinjene Arapske Emirate.

Emirati su upozoreni su da ih čeka "opasna budućnost".

UAE su prva zemlja Zaliva koja je potpisala sporazum i treća arapska zemlja koja je normalizovala odnose s Izraelom.

Iranska garda je sporazum označila "sramotnim" i "đavolskom akcijom" koju su potpisale SAD, objavljeno je na njenom vebsajtu, prenosi AP.

Takođe je navedeno da će sporazum s Izraelom unazaditi američki uticaj na Bliskom istoku i doneti "opasnu budućnost" Vladi Emirata.

I predsednik Irana Hasan Rohani je osudio potez Emirata i u obraćanju preko televizije upozorio da je ta zemlja napravila "ogromnu grešku" postizanjem sporazuma o normalizaciji veza s Izraelom.

Rohani je skrenuo pažnju zemlji Zaliva da ne dozvoli da se Izrael ima "uporište u regionu".

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Zarif označio je, tokom posete Libanu u petak, sporazum bolnom izdajom arapskih i drugih zemalja u regionu.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je u četvrtak da su se UAE i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se suspenduju planovi o aneksiji okupirane zemlje na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

UAE su svoju odluku predstavili kao način za ohrabrenje mirovnih napora i skidanje sa dnevnog reda planiranu izraelsku aneksiju delova Zapadne obale.

Međutim, premijer Izraela Benjamin Netanijahu je ubrzo posle objavljivanja sporazuma rekao da je pauza u aneksiji "privremena".

Tramp je predstavio sporazum kojem su posredovale SAD kao veliko diplomatsko dostignuće i rekao da očekuje da tako postupe i druge arapske i muslimanske zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)