IRAN UPOZORIO EMIRATE: Čeka vas "opasna budućnost"

Novosti onlajn

15. 08. 2020. u 18:55

NAKON objavljivanja istorijskog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, Iranska Revolucionarna garda upozorila je Ujedinjene Arapske Emirate.

ИРАН УПОЗОРИО ЕМИРАТЕ: Чека вас опасна будућност

Foto: Iranian Presidency Office via AP, File

Emirati su upozoreni su da ih čeka "opasna budućnost".

UAE su prva zemlja Zaliva koja je potpisala sporazum i treća arapska zemlja koja je normalizovala odnose s Izraelom.

Iranska garda je sporazum označila "sramotnim" i "đavolskom akcijom" koju su potpisale SAD, objavljeno je na njenom vebsajtu, prenosi AP.

Takođe je navedeno da će sporazum s Izraelom unazaditi američki uticaj na Bliskom istoku i doneti "opasnu budućnost" Vladi Emirata.

I predsednik Irana Hasan Rohani je osudio potez Emirata i u obraćanju preko televizije upozorio da je ta zemlja napravila "ogromnu grešku" postizanjem sporazuma o normalizaciji veza s Izraelom.

Rohani je skrenuo pažnju zemlji Zaliva da ne dozvoli da se Izrael ima "uporište u regionu".

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Zarif označio je, tokom posete Libanu u petak, sporazum bolnom izdajom arapskih i drugih zemalja u regionu.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je u četvrtak da su se UAE i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se suspenduju planovi o aneksiji okupirane zemlje na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

UAE su svoju odluku predstavili kao način za ohrabrenje mirovnih napora i skidanje sa dnevnog reda planiranu izraelsku aneksiju delova Zapadne obale.

Međutim, premijer Izraela Benjamin Netanijahu je ubrzo posle objavljivanja sporazuma rekao da je pauza u aneksiji "privremena".

Tramp je predstavio sporazum kojem su posredovale SAD kao veliko diplomatsko dostignuće i rekao da očekuje da tako postupe i druge arapske i muslimanske zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)