ZBOG GUŠENJA PROTESTA: Devet zemalja EU za sankcije Belorusiji

Tanjug

14. 08. 2020. u 13:41

ЗБОГ ГУШЕЊА ПРОТЕСТА: Девет земаља ЕУ за санкције Белорусији

Foto: B. Vlahović

SVE su brojniji i sve glasniji pozivi zemalja članica EU da se Belorusiji uvedu sankcije zbog nasilnog gušenja građanskih protesta protiv navodne izborne krađe i pobede predsednika Aleksandra Lukašenka na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

Uoči hitnih vanrednih razgovora članica EU zakazanih za danas, najmanje 9 zemalja članica izjasnilo se za sankcije Belorusiji, ali za takvu odluku je potrebno da se dodnese jednoglasno, prenosi Rojters.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu "restriktivne mere protiv beloruskih zvaničnika" odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.

-Smatramo da bi EU morala da preuzme ulogu posrednika i to što pre-navodi se između ostalog u saopštenju.

Nemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtevaju restrikcije protiv režima predsednika Lukašenka.

Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtevala da se Belorusiji ukinu ranije sankcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Gio

15.08.2020. 22:39

Neverovatno. Ovi demonstranti izašli da se izbore za bolje sutra, a evropa im uvede sankcije. Zanimjiv potez. Da li je ikada uspela fora sa sankcijama da skinu nekoga sa vlasti,a da nisu prosle godine i godine življenja u bedi,pa tek onda opet demonstracije i skidanje režima,ako ga promene i ako taj neko bude prozapadno orijentisanih. Do tog trenutka zemja je u katastrofalnom stanju. A obnova ide naravno preko zapanih firmi i ugovorima sa njihovim bankama. Toliko njihovoj o pomoći..

Mr Radomir Scepanovic

16.08.2020. 01:11

Са санкцијама се почиње! Тако је било и са Србијом! Па онда неввладине организације, људска права, феминискиње, слобода говора, демократија, заштита животиња, ... али Белорусију неће бомбарсовати као Србију, сувише је јака! А где су санкције за Француску која је пребијала демонстранте који су изашли да протествују против смањења плата, који се боре за своја радничка права...