PLATIĆE VISOKU CENU: Erdogan preti Grcima - turski brod u svakom trenutku može izazvati rat

Tanjug

četvrtak, 13. 08. 2020. u 19:58

ПЛАТИЋЕ ВИСОКУ ЦЕНУ: Ердоган прети Грцима - турски брод у сваком тренутку може изазвати рат

Foto: EPA

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će svaki napad na turski brod koji istražuje naftu i gas u spornim vodama Sredozemnog mora rezultovati visokom cenom i sugerisao da je Turska već postupila po tom upozorenju.

- Rekli smo da će ako napadnu naš Oruč Reis platiti visoku cenu, a oni su danas dobili svoj prvi odgovor - rekao je Erdogan u govoru u Ankari bez iznošenja detalja.

Brod Oruč Reis krenuo je u ponedeljak uz vojnu pratnju u istraživačke vode između Krita i Kipra.

Kao odgovor na to, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će Francuska povećati vojno prisustvo u regionu i pozvao Ankaru da zaustavi svoj istraživački posao.

Francuske i grčke snage održale su danas nedaleko od Krita vojne vežbe.

Ministri spoljnih poslova EU, koji su već uveli sankcije dvojici turskih energetskih rukovodilaca u vezi s turskim operacijama u istočnom delu Sredozemnog mora, razgovaraće sutra o situaciji.

Erdogan je danas telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom evropskog Saveta Šarlom Mišelom.

Foto: EPA

Tokom razgovora sa Mišelom, Erdogan je ponovio svoju posvećenost odbrani prava Turske protiv pokušaja njenog nepoštovanja, navela je Erdoganova kancelarija.

I Turska i Grčka su ove nedelje saopštile da žele da reše spor oko međusobnih pomorskih zahteva, ali su istakle da će štititi svoje interese okrivljujući drugu stranu za konflikt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Sale

14.08.2020. 07:47

Mene je žao Grka, al svoju sudbinu su sami zakovali kad su odabrali Nato. Neće njihovi "partneri" nikad da ih ozbiljno podrže protiv druge po broju Natovske vojske... Ako se zagori biće jedan na jedan.

Pesterac

14.08.2020. 14:08

Gospodo zaboravili ste da su Turci sami pobedili :Grkr,Engleze,Britance,Jermene, kod Gakipolka i Canakala!!!!! Izgleda da Francuzi i Grci opet hoce reprizu!!!