PLATIĆE VISOKU CENU: Erdogan preti Grcima - turski brod u svakom trenutku može izazvati rat

Tanjug

13. 08. 2020. u 19:58

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će svaki napad na turski brod koji istražuje naftu i gas u spornim vodama Sredozemnog mora rezultovati visokom cenom i sugerisao da je Turska već postupila po tom upozorenju.

ПЛАТИЋЕ ВИСОКУ ЦЕНУ: Ердоган прети Грцима - турски брод у сваком тренутку може изазвати рат

Foto: EPA

- Rekli smo da će ako napadnu naš Oruč Reis platiti visoku cenu, a oni su danas dobili svoj prvi odgovor - rekao je Erdogan u govoru u Ankari bez iznošenja detalja.

Brod Oruč Reis krenuo je u ponedeljak uz vojnu pratnju u istraživačke vode između Krita i Kipra.

Kao odgovor na to, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će Francuska povećati vojno prisustvo u regionu i pozvao Ankaru da zaustavi svoj istraživački posao.

Francuske i grčke snage održale su danas nedaleko od Krita vojne vežbe.

Ministri spoljnih poslova EU, koji su već uveli sankcije dvojici turskih energetskih rukovodilaca u vezi s turskim operacijama u istočnom delu Sredozemnog mora, razgovaraće sutra o situaciji.

Erdogan je danas telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom evropskog Saveta Šarlom Mišelom.

Foto: EPA

Tokom razgovora sa Mišelom, Erdogan je ponovio svoju posvećenost odbrani prava Turske protiv pokušaja njenog nepoštovanja, navela je Erdoganova kancelarija.

I Turska i Grčka su ove nedelje saopštile da žele da reše spor oko međusobnih pomorskih zahteva, ali su istakle da će štititi svoje interese okrivljujući drugu stranu za konflikt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)