LUKAŠENKO UZDRMAN, ALI JE PITANJE HOĆE PASTI: Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Minsku

V. M.

13. 08. 2020. u 00:19

SVE što se trenutno dešava u Belorusiji u vezi sa predsedničkim izborima i protestima protiv Aleksandra Lukašenka, moglo se očekivati. Otkako je 1994. godine pobedio na poslednjim demokratskim izborima, svaka njegova pobeda praćena je manjim ili većim demonstracijama.

ЛУКАШЕНКО УЗДРМАН, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ХОЋЕ ПАСТИ: Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Минску

Srećko Đukić

Ovako za "Novosti", o situaciji na ulicama Minska i drugih beloruskih gradova, govori Srećko Đukić, nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji, od 2004. do 2011. godine.

On kaže da su protesti očekivani, jer se izbori u toj zemlji ne organizuju u skladu sa demokratskim standardima, opozicija nema pristup medijima, a Lukašenko je tretira kao petu kolonu.

- U intervjuu koji je dao pred izbore Lukašenko je kazao da je spreman da brani svoju pobedu na ulici. Rekao je i da ne može da zamisli situaciju u kojoj on nije predsednik države.

Zbog svega toga, objašnjava Đukić, pitanje nije bilo da li će biti protesta, već kakve će biti njihove razmere:

- Izgleda da su protesti prevazišli Lukašenkova očekivanja, jer su zahvatili celu zemlju. Demonstranti su promenili i taktiku u odnosu na ranije demonstracije, kada su pokušavali da zauzmu glavni trg u Minsku i naprave neku vrstu "majdana". Sada se okupljaju u različitim delovima grada, u manjim grupama i tako nastoje da razvuku snage represije i umanje njihovu efikasnost.

Đukić kaže da su ove demonstacije uzdrmale Lukašenka, ali da se ne može govoriti o tome da li će i u kojoj meri ubrzati njegov odlazak sa vlasti. Podseća i da je Lukašenko najavio ustavne promene, ali da nije govorio o tome u kom pravcu će se one kretati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna