RUSKI LEK ZA KORONU: Može da spreči ili ublaži razorno delovanje virusa

Novosti online

06. 08. 2020. u 23:07 >> 23:07

FEDERALNA biomedicinska agencija (FMBA) Rusije patentirala je domaći lek za lečenje virusa korona koji može da spreči ili ublaži citokinemičku eksploziju (hipercitokinemiju), objavljeno je na sajtu Agencije.

РУСКИ ЛЕК ЗА КОРОНУ: Може да спречи или ублажи разорно деловање вируса

Foto AP

„Rospatent napominje da je ‘Lejtragin’ čisto ruski lek. On sam, kao i sve komponente, mogu u potpunosti da se proizvedu u Rusiji. Nakon završetka kliničkih ispitivanja i registracije leka u Ministarstvu zdravlja, Naučni centar za biomedicinske tehnologije FMBA Rusije moći će da pokrene masovnu proizvodnju leka, kako bi lekari uz njegovu pomoć mogli da se izbore sa komplikacijama koje se razvijaju kod pacijenata sa virusom korona koje dovode do smrtnog ishoda“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima direktorke FMBA Veronike Skvorcove, radi se o sprečavanju ili ublažavanju takozvane citokinemičke eksplozije (potencijalno smrtonosne i nekontrolisane reakcije imunološkog sistema koja izaziva uništavanje tkiva žarišta upale sa širenjem na celo telo). Takođe se napominje da je Rospatent već doneo odluku o izdavanju patenta i dokumenti se već sređuju.

Kako je objasnila Agencija, uobičajeni naziv originalnog leka je „Dalargin“. On se koristio za lečenje čira na želucu, akutnog pankreatitisa i nekroze pankreasa. Istraživači su ga koristili za stvaranje novog leka protiv virusa korona. Svoj razvoj nazvali su „Lejtragin“. Istraživanja su pokazala da je najefikasniji način upotrebe inhalacija.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju