MINSK PROTERUJE "VAGNEROVCE": Lukašenko se rešava uhapšenih plaćenika

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

06. 08. 2020. u 23:00

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko dao je zadatak svojim saradnicima da pozovu u Minsk državne tužioce Rusije i Ukrajine zbog razjašnjenja donošenja konačne odluke o sudbini 32 uhapšenih saradnika ruske vojne privatne kompanije "Vagner".

МИНСК ПРОТЕРУЈЕ ВАГНЕРОВЦЕ: Лукашенко се решава ухапшених плаћеника

AP Photo

 Belorusija namerava da protera tu grupu koja je uhašena 29. jula u sanatorijumu "Beloruskinja" nedaleko od Minska. NJih su vlasti Belorusije već optužili da su došli da učestvuju u nemirima uoči i za vreme predsedničkih izbora u Belorusiji.

Lukašenko je sugerisao da se problem ne politizuje. A ako tužioci Rusije i Ukrajine ne budu došli u Minsk, odluku će doneti sama Belorusija, istakao je predsednik Belorusije, dodajući: "I nemoj da nas plaše posledicama. Te ljude u Minsk nije poslala ni Amerika ni NATO."

Da ne veruje u objašnjenje Moskve da su pripadnici privatne vojne kompanije bili u tranzitu i da su zakasnili na let za Instanbul, Lukašenko je rekao u obraćanju naciji. On je za objašnjenje iz Moskve rekao da je "lažno" jer su prvo govorili da su plaćenici krenuli u jednu afričku zemlju (Sudan), a zatim su tvrdili da je krajnja destinacija bila zapravo Venecuela.

A uoči predsedničkih izbora 9. avgusta Lukašenko tvrdi da je njegov najmlađi sin Nikolaj, opoziciono raspoložen!

- Iako ima 16 godina, Nikolaj ima svoj pogled na svet. On je inače opoziciono raspoložen prema vlasti - rekao je Aleksandar Lukašenko u intervjuu koji je dao ukrajinskom novinaru i dodao da ne bi voleo da vidi svog sina kao budućeg predsednika. Tako je Lukašenko demantovao tvrdnje kako upravo svog najmlađeg sina Nikolaja priprema za političkog naslednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)