KIM STAVIO CEO GRAD U KARANTIN: Lider Severne Koreje prvi put proglasio mere protiv virusa korona

D. D. S.

26. 07. 2020. u 22:32

POTPUNI karantin proglašen je u gradu Kaesong u Severnoj Koreji pošto je osoba za koju se sumnja da je inficirana virusom korona ilegalno prešla granicu s Južnom Korejom, saopštio je severnokorejski lider Kim Džong Un.

КИМ СТАВИО ЦЕО ГРАД У КАРАНТИН: Лидер Северне Кореје први пут прогласио мере против вируса корона

Foto Tanjug AP

Ovo je prvi put da je Severna Koreja prijavila postojanje virusa korona na svojoj teritoriji od početka svetske pandemije.

Severnokorejski vođa je sazvao hitan sastanak politbiroa vladajuće Radničke partije, na kom se raspravljalo o "hitnom događaju u gradu Kaesong". Kim je proglasio vanredno stanje, opisujući to kao "kritičnu situaciju".

Foto Tanjug AP

Kim Džong Un je sazvao antiepidemiološki sastanak kako bi "preduzeo preventivnu meru potpunog blokiranja grada Kaesong i izolovanja svakog pojedinačnog okruga od drugih od 24. jula", navodi državna novinska agencija KCNA. Agencija prenosi da su zaražena osoba i svi sa kojima je bila u kontaktu u Kaesongu u samoizolaciji.

Kaesong je grad od 200.000 stanovnika na granici sa Južnom Korejom. Upravo u tom gradu prošlog meseca Severna Koreja je uništila kancelariju za vezu sa Južnom Korejom.
Korejska centralna novinska agencija saopštila je da je zaražena osoba pre tri godine prebegla u Južnu Koreju, pre nego što se ilegalno vratila prošle nedelje, zaražena opakim virusom. Prešla je, navodi se, 19. jula ilegalno demarkacionu liniju.

BIL GEJTS radi S JUŽNOM KOREJOM

U pismu predsedniku Južne Koreje Mun Dže Inu, suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts stiče da će južnokorejska kompanija "SK bajosajens", ukoliko bude uspela da razvije vakcinu protiv novog virusa korona, od juna sledeće godine moći da proizvede 200 miliona doza cepiva godišnje. Kompanija je za razvoj vakcine od Gejtsove fondacije dobila 3,6 miliona dolara, uz čestitke prvoj dami Južne Koreje, Kim Džang Suk, na imenovanju za počasnu predsednicu južnokorejskog odbora za podršku Međunarodnom institutu za vakcine.

Stručnjaci iz inostranstva navode da je upitno da li Severna Koreja do sada nije imala nijedan slučaj, kako je do sada tvrdila. Severna Koreja je početkom ove godine obustavila gotovo sav prekogranični saobraćaj, zabranila strane turiste i mobilisala zdravstvene radnike da stave u karantin sve koji imaju simptome, što je opisano kao "pitanje nacionalnog postojanja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri