RAT U KOSMOSU? Britanija i SAD optužuju Rusiju da lansira oružje u svemir

Tanjug

četvrtak, 23. 07. 2020. u 23:07 >> 23:05

РАТ У КОСМОСУ? Британија и САД оптужују Русију да лансира оружје у свемир

Foto: Printskrin JuTjub

VELIKA Britanija i SAD optužile su danas Rusiju da je iz svemira lansirala projektil sličan oružju.

"Zabrinuti smo zbog načina na koji je Rusija testirala jedan od svojih satelita, lansirajući projektil sa karakteristikama oružja", izjavio je direktor britanske svemirske uprave Harvi Smit, prenosi BBC.

U saopštenju se navodi da radnje poput ove "ugrožavaju mirnu upotrebu svemira".

SAD su ranije takođe izrazile zabrinutost zbog ovog ruskog satelita.

"Pozivamo Rusiju da izbegava dalja takva ispitivanja. Takođe pozivamo Rusiju da nastavi konstruktivno da sarađuje sa Velikom Britanijom i drugim partnerima na podsticanju odgovornog ponašanja u svemiru", rekao je Smit.

Samo četiri zemlje - Rusija, SAD, Kina i Indija - pokazale su "protivsatelitsku sposobnost" tokom prethodnih decenija. Protivsatelitske bojeve glave bile su nošene avionima ili raketama, a sateliti su takođe osvetljeni laserima. Ne postoji sporazum kojim se zabranjuje ili ograničaa takvo oružje, mada su brojne zemlje zagovarale sklapanje nekog sporazuma kojim bi se to regulisalo.

BBC piše da je u vojnom pogledu svemir je već postao novi front s nekoliko zemalja koje u svojim oružanim snagama organizuju posebne komande koje se bave i odbrambenim i ofanzivnim aspektima zaštite njihovih svemirskih sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sale

24.07.2020. 08:43

Prpa batoo!!! Pokazali Rusi zube pa ispada da su veći i oštriji nego vaši pa ste sad "zabrinuti". E pa imate i zašto. Svrbelo vas da čačkate mečku.

Bonaparta

24.07.2020. 09:58

Nije li još Ronald Regan pokrenuo projekat "Rat zvezda" koji je insistirao na postavljanju laserskih ubica interkontinentalnih raketa. Rusi su mudro ćutali kao i za hipersonično oružje i samo su istrčali na teren sa najboljim timom za pobedu. Zapad je već tada bio zatečen i matiran. Očekujem da se na sledećem obraćanju Putina naciji, servira na sto lasersko svemirskog oružje i rakete koje će lansirati iz svemira. Ćuti i radi ne hvali se! Tako rade mudri ljudi.