ZAOŠTRAVA SE „RAT“ SAD I KINE: Sledi odgovor Pekinga na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu

Novosti online

četvrtak, 23. 07. 2020. u 18:31

ЗАОШТРАВА СЕ „РАТ“ САД И КИНЕ: Следи одговор Пекинга на затварање кинеског конзулата у Хјустону

Foto:

ZATVARANjE kineskog konzulata u Hjustonu je drastičan diplomatski potez, početak nove faze „rata“ između SAD i Kine, iako je verovatno namenjen skretanju pažnje sa unutrašnjih problema u Americi.

Međutim, Kina neće sedeti skrštenih ruku, neće ostati dužna, kaže za Sptunjik dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Zoran Đorđević.

Sjedinjene Države naložile su juče Kini da u roku od 72 sata zatvori diplomatski konzulat u Hjustonu. Peking je oštro osudio ovaj potez i zapretio recipročnim merama i već razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu.

Stejt Department je saopštio da je odluka doneta da bi se Amerika zaštitila od ilegalnih špijunskih aktivnosti. Oglasilo se i američko Ministarstvo pravde koje kaže da su u zaleđini kineske vlade hakeri pokušali da ometaju razvoj vakcine protiv koronavirusa, odnosno da je konzulat bio uključen u nezakonite aktivnosti.

Oba saopštenja objavljena su pošto su nepoznate osobe snimljene kako spaljuju papire u kantama za đubre u dvorištu konzulata.

Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Zoran Đorđević skreće pažnju na važnu činjenicu, da se ne zna šta je konkretan razlog zašto bi konzulat bio zatvoren.

„Svedoci smo konstantnog pogoršavanja kinesko američkih odnosa, gde se Kina malo pomirljivije ponaša, želi da izgladi tu situaciju, dok Amerikanci nalaze nove i nove razloge za njeno zaoštravanje. Ovo je najnoviji i čini mi se u diplomatskom smislu prilično drastičan potez“, kaže Đorđević.

NOVA FAZA „RATA“

On smatra da je ovo početak nove faze „rata“ u kome uvek dobija onaj koji prvi lansira neku ideju, a onaj ko se brani je u nepovoljnijem položaju. Međutim, bez obzira što je Kina u defanzivnoj poziciji, ne verujem da će sedeti skrštenih ruku, neće ostati dužna, kaže Đorđević.

„Da bi se pokazala kao ravnopravan partner, da ne kažem neprijatelj, Kina će verovatno preduzeti sličnu akciju. Neće dozvoliti da se iko meša u njene unutrašnje poslove, a ovaj diplomatski poprilično veliki presedan, neće da izađe na dobro. Ipak ne verujem da će izazvati mnogo veće sukobe, osim što će da puni novine narednih nekoliko dana“.

KINA ĆE ODGOVORITI RECIPROČNIM MERAMA

Đorđević dodaje da SAD u Kini ima više konzulata, nego obrnuto i da bi se prvi potez mogao odnositi upravo na njihovo zatvaranje. On podseća da u međsobnim optužbama, kako kaže, ima svega, da SAD optužuju Kinu da kineskim građanima sa američkim državljanstvom ograničava slobode. Kina tvrdi suprotno, odgovarajući Americi, ali cilj je isti.

„Suština je u tome da se nepotrebno, a nekome je potrebno, podižu tenzije, a svakako se pogoršavaju odnosi. Imali smo i akciju američke flote naspram kineskih manevara u Južnom kineskom moru, to takođe podiže tenziju. Tu je i Zakon o bezbednosti u Hong Kongu, on se odnosi na kinesku teritoriju, prema tome, tu Amerika nema šta da traži, ali oni navodno štite slobode u celom svetu“, kaže naš sagovornik.

TRAMP SKIVA POSLEDICE KORONE

Glavno je pitanje, zašto se Amerika baš u ovom trenutku odlučila da zatvori kineski konzulat u Hjustonu?

Đorđević kaže da za to postoji više razloga, ali se slaže sa većinom američkh analitičara koji smatraju da je ovaj potez deo Trampove predizborne kampanje.

„Razlog mogu biti predstojeći izbori u SAD, ali i skretanje pažnje američke javnosti sa posledica koronavirusa. Ovo može da se shvati kao jedan potez koji daje malo oduška, hajde da se usmerimo sad na Kineze, da ih optužujemo za sve i svašta, za hakere iza kojih stoji Vlada, da pomenemo i Zakon o bezbednosti Hong Konga koji nama ne odgovara, sve je u igri“, kaže naš sagovornik.

Đorđević dodaje da ne možemo da znamo šta tačno Tramp mora da upotrebi da bi pridobio svoje birače, ali da je u svakom slučaju, skretanje pažnje sa posledica aktuelnih dnevnih političkih zbivanja, dobrodošlo da se relaksira situacija na unutrašnjem planu.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da američke vlasti mogu zatražiti od Kine da zatvori još neke konzulate u SAD.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Naxis 605

23.07.2020. 18:43

Prošle nedelje kupih kineski tablet. Odličan je. Juče moja supruga kupila kineski mobilni. Večeras ću kupiti nešto ukusno kod Kineza.