RIZIK OD NOVIH ZATVARANJA: Italijani upozoreni - nosite maske!

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

20. 07. 2020. u 13:50 >> 19:43

NOSITE maske na licu ili moramo da zatvorimo. Ovo ozbiljno upozorenje stiže od prvog čoveka sanitarnih vlasti u regionu Lacio, dr Alesia D'Amato, jer se na nekim rimsklim trgovima i u predgrađima noćni život pretvorio u nered i nedisciplinu, mladi bez maski i distanci i lokali bez kontrole.

РИЗИК ОД НОВИХ ЗАТВАРАЊА: Италијани упозорени - носите маске!

Foto

Subota i nedelja doneli su pravu sliku stanja u noćnim okupljanjima mladih, posebno u Rimu duž Tibra, u kvartu San Lorenco gde su se uobičajeno pre virusa korona okupljali studenti i u srcu Rima Rione Monti.

Zatvroren je jedan lokal gde je kontrola našla 80 mladih koji plešu bez zaštitnih maski na licu, bez propisane distance od dva metra i bez osoblja koje kontroliše ponašanje u lokalu.

U Laciju jučerašnji izveštaj pokazuje da ima novih 17 slučajeva zaraženih, od tog broja je 10 "uvezenih", u Dragoni, periferija Rima, zatvoren je restoran jer je nađen pozitivan pomoćnik kuvara, vratio se nedavno iz Bangladeša, sa šest osoba iste nacionalnosti koji stanuju zajedno, svi pozitivni, radili su u jednom priobalnom restoranu u Ostiji i restoran je odmah zatvoren, a ostali zaposleni iako negativni na test stavljeni su odmah u izolaciju.

- Apelujem na korišćenje maski ili smo primorani da se vratimo unazad i tako poništimo sav napor kojeg smo podneli do sada. Moramo koristiti maske jer u protivnom rizikujemo da imamo svakodnevo nove slučajeve zaraženih korona virusom, kao što se desilo u Kataloniji - upozorava D'Amato posle sagledavanja kompletne slike u Laciju i Rimu.

 

Kontrolama po sistemu uzorka, otkriven je jedan slučaj pozitivan povratnik iz Iraka, jedan Pakistanac, jedan iz Indije, 4 iz Bangladeša.

 

Kontrole se odvijaju na zaista velikom prostoru i u raznim aktivnostima, tako je zatvoren jedan frizerski salon jer je ustanovljeno da ne poseduju niti adekvatne zaštitne mere niti spisak zakazivanja klijenata što je obavezno od početka otvaranja raznih estetskih centara.

Iako se juče u Italiji stiglo do najmanjeg broja preminulih od početka korona virusa, 3 osobe i do 219 novih zaraženih, od čega najviše u Emilija Romanji 51, u Venetu 48, Lombardiji 33, zatišje je istinskli krhko i svakog časa mogu da se stvore nova zarišta i tzv. crvene zona, koje na sreću samo efikasnošću kontrola bivaju koliko god je moguće zaokružene i izolovane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna